Binnenland

Aanpak zaak-Milly Boele roept vragen op

Nederland reageert geschokt. Een politieman vermoordt een 12-jarig meisje. De politie krijgt forse kritiek op de aanpak van de moordzaak.

18 March 2010 12:27Gewijzigd op 14 November 2020 10:08
DORDRECHT - Het condoleanceregister bij het overlijden van Milly Boele. Foto ANP
DORDRECHT - Het condoleanceregister bij het overlijden van Milly Boele. Foto ANP

Het nieuws over de dood van Milly Boele blijft de gemoederen bezighouden. Ouders, broer en zus, buren en vrienden rouwen om het tragische verlies. Het politiekorps Zuid-Holland-zuid, het korps Rotterdam-Rijnmond en de rest van de Nederlandse politie reageren verslagen op de daad van hun collega, de 26-jarige Sander V.

Het vermoorden van een jong, weerloos meisje door een politieman komt extra hard aan. Niet alleen bij collega-agenten, maar ook bij ‘gewone’ burgers. Juist een handhaver van de wet begaat zo’n schokkende, onherstelbare misdaad. „De politie is toch je vriend”, aldus een reactie op internet.

Niet bekend is of de verdachte een uniform aanhad toen hij vorige week woensdag om halfzes bij zijn buurmeisje aanbelde. Daarmee zou hij nadrukkelijk misbruik hebben gemaakt van zijn functie als agent.

Vaststaat dat Milly de man voor de voordeur herkende als haar buurman van twee deuren verder, van wie zij ongetwijfeld heeft geweten dat hij werkzaam was bij de politie. Ze vroeg haar moeder, met wie ze juist telefonisch contact had, later terug te bellen om de deur voor hem te kunnen openen. Sindsdien werd Milly vermist.

Volgens buurtbewoners zou de buurman ook een katje bij zich hebben gehad. De vraag is waarom de politie niet eerder en grootschaliger heeft ingezet op een buurtonderzoek. De mannelijke buurtbewoners zijn pas enkele dagen na de verdwijning bevraagd. Bovendien blijft de vraag waarom de politie geen speurhonden heeft ingezet en huizen, schuurtjes en tuinen in de buurt heeft onderzocht.

De verklaringen van de ondervraagde buurmannen zijn „een voor een, na elkaar” gecheckt op juistheid, aldus hoofdofficier van justitie G. van de Beek. Een van hen, de huidige verdachte, gaf zaterdag op een aantal vragen „niet goed verifieerbare” antwoorden.

Ondanks de ernstige verdenking die hij daarmee op zich laadde, besloot het onderzoeksteam hem pas deze week nader te ondervragen. Zover is het echter niet gekomen, omdat de man zich dinsdagmiddag rond vieren „hevig geëmotioneerd” bij de politie meldde met „belangrijke informatie”, waarop hij direct is opgepakt. Eerder biechtte hij zijn daad op tegen zijn vriendin, ook werkzaam bij de politie.

De politie ontkent fouten te hebben gemaakt. De politie zou wel degelijk aan de slag zijn geweest met buurtonderzoek, maar tegelijk ook hebben ingezet op andere scenario’s. Huiszoekingen en de inzet van speurhonden behoorden tot de opsporingsmethoden die zouden worden toegepast als het onderzoek zou doodlopen. Diverse deskundigen vragen zich echter af of de politie zich niet sterker had moeten focussen op de aanwijzingen over de buurman. Dat had prioriteit moeten krijgen, aldus critici. De politie ligt verder onder vuur vanwege de late inzet van het Amber Alert, het landelijk alarmeringssysteem bij de vermissing van kinderen. De politie erkent achteraf de te late inzet van dit middel.

Veel vragen zijn nog altijd onbeantwoord. Een motief voor zijn daad heeft de verdachte –voor zover bekend– nog niet gegeven. Niet duidelijk is of het meisje vrijwillig of gedwongen is meegenomen. Verder moet blijken of er seksueel misbruik in het spel is.

Dringende vragen, die –voor een deel met kennis achteraf– moeten worden beantwoord worden. Daarmee kan de politie lessen trekken voor de toekomst. Hoe essentieel deze vragen ook, daarmee krijgen de ouders hun dochter niet terug.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer