Binnenland
Nederland belooft Haïti 60 marechaussees

Nederland is bereid zestig marechaussees naar Haïti te sturen. Ze vormen onderdeel van een EU–politiemacht die de hulpverleners moet helpen beveiligen.

ANP
Ingestorte school in Haïti. Foto EPA
Ingestorte school in Haïti. Foto EPA
Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) heeft dat maandag gezegd tijdens EU–beraad in Brussel met zijn collega’s uit andere EU–landen, aldus een woordvoerder.

De EU–politiemacht bestaat in totaal uit meer dan driehonderd personen. Volgens Timmermans gaat het om zo’n 160 carabinieri en een groot aantal Fransen. Diplomaten meldden verder de komst van vijftig Portugezen en veertig Spanjaarden.

Timmermans hamerde erop dat de marechaussee alleen gaat als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo moet de EU–politiemacht echt nodig blijken en afgestemd zijn op de Amerikaanse troepen ter plaatse. „Het moet passen in het geheel. We gooien niet zomaar een puzzelstukje op tafel en zeggen: zie maar", zei Timmermans. „Het hoofddoel is om de Verenigde Naties te helpen. Daardoor laten we ons leiden".

De staatssecretaris kon nog niet zeggen wanneer de politiemacht vertrekt en voor hoe lang. „Het lijkt me logistiek geen al te complexe situatie, dus het vertrek zou al snel moeten kunnen".

De Britse minister van Europese Zaken toonde bezwaren tegen het sturen van de Europese politiemacht. „Ik ben er niet zeker van dat dit noodzakelijkerwijs de juiste weg is", zei Chris Bryant. Hij wees erop dat de Verenigde Staten al met vele duizenden manschappen in Haïti zijn om de hulpverleners en overheid te bewaken tegen plunderaars.

Duitsland doet ook niet mee. Minister Guido Westerwelle zegt dat er vooral Franssprekende agenten nodig zijn en dat Duitsland al 15 miljoen euro voor hulp heeft uitgetrokken.

De landen van de Europese Unie en de Europese Commissie hadden Haïti een week geleden al 422 miljoen euro aan hulp toegezegd. Het geld is zowel voor de korte– als de langetermijnhulp. Het bedrag is inmiddels verhoogd, onder meer omdat de Nederlandse regering de opbrengst van de tv–benefietactie heeft verdubbeld.

Staatssecretaris Timmermans zei dat zijn collega’s uit andere EU–landen onder de indruk waren van het tv–benefietactie. De actie leverde ruim 41 miljoen euro op, waarna minister Koenders (Ontwikkelingshulp) dat verdubbelde tot 83 miljoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer