Binnenland
VWA acht risico virus voor mensen nihil

Hoewel de officiële vaststelling van de ziekte onder de kippen nog op zich laat wachten, staat inmiddels vrijwel vast welke vorm van vogelpest in de Gelderse Vallei is uitgebroken. Het virus heeft geen vat op mensen.

Redactie economie

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) betreft het ”H7”, een virus met een hoog besmettingsgehalte. Klassieke vogelpest is zeer besmettelijk en fataal voor pluimvee. Deskundigen achten de kans zeer klein dat het virus gevaarlijk is voor mensen.

Om daarover zekerheid te krijgen vroeg het ministerie van Landbouw de VWA zaterdag na te trekken of mensen besmet kunnen raken. Dat is niet het geval, luidt de conclusie van de VWA: „Het virus heeft geen vat op mensen.” Aan het eten van kippenvlees en eieren kleeft volgens de organisatie dan ook geen risico.

Het kippenvlees van verdachte bedrijven dat in de schappen ligt, wordt wel teruggehaald, om daarmee verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan.

Ook viroloog A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam verwacht geen problemen met producten die consumenten nu in de koelkast of diepvries hebben liggen. Hij stelt dat de kans dat mensen besmet kunnen raken met het vogelpestvirus heel klein is. „Op basis van de ervaringen met eerdere uitbraken lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat het virus naar de mens overgaat.”

Toestanden zoals in Hongkong, waar wel mensen aan besmetting zijn overleden, zijn in Nederland dan ook niet te verwachten. Daar wordt nog levend pluimvee op de markt verhandeld, waardoor massale besmetting kan optreden. In Nederland wordt nauwelijks meer gehandeld in levende kippen.

Bovendien is het virus dat in Hongkong slachtoffers heeft gemaakt waarschijnlijk van een ander type. „Het gaat hierbij om twee andere virusstammen dan wij in Nederland kennen”, meldt de VWA. Er zijn meer dan honderd mogelijke varianten van het virus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer