Binnenland
Villa prins in Mozambique gaat door

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan door met de bouw van een vakantievilla op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.

Binnenlandredactie
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan door met de bouw van een vakantievilla op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Foto ANP
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan door met de bouw van een vakantievilla op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Foto ANP
Dat heeft premier Balkenende vrijdag gezegd. Vanuit de Tweede Kamer was kritiek geuit op het project.

GroenLinksfractieleider Halsema had schriftelijk om opheldering gevraagd na berichten dat Willem-Alexander een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het schiereiland niet heeft gemeld aan de stichting die zijn belangen rondom het vakantiehuis behartigt.

De stichting was wel op de hoogte van het rapport, schreef Balkenende gisteren in antwoord op de vragen van Halsema.

De prins heeft de bouw van zijn vakantiehuis in overleg met Balkenende in de stichting Administratiekantoor Machangulo ondergebracht. Zo kan hij enige afstand bewaren en hoeft hij zich niet rechtstreeks te bemoeien met het avontuurlijke project.

Mede op basis van het kritische rapport zet de projectontwikkelaar „extra stappen die moeten leiden tot ontwikkeling van het gebied en verbeteringen voor de bevolking”, schrijft de premier.

Uit het rapport bleek eerder dat door gebrek aan onderhoud kinderen op scholen zonder drinkwater zitten. Toiletten en elektriciteit zijn nooit aangelegd.

Prins Willem-Alexander wil de vakantiewoning op het schiereiland voor de kust van Mozambique voor privédoeleinden gebruiken. Het huis maakt deel uit van een groter project. Zo moet er ook een vijfsterrenresort verrijzen. De ontwikkelingsmaatschappij wil dat de plaatselijke bevolking ook van de ontwikkelingen profiteert.

Als de prins en zijn gezin straks in de vakantiewoning verblijven, worden ze beveiligd. Uit veiligheidsoverwegingen wil Balkenende niet aangeven hoeveel kosten daarmee gemoeid zijn. Hij geeft wel aan dat minister Hirsch Ballin van Justitie de beveiligingsmaatregelen „verantwoord” vindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer