Binnenland
Ophef rond villa van prins in Mozambique

Rond de ontwikkelingshulp bij de aanleg van een luxeresort op het Mozambikaanse Machangulo is volgens De Telegaaf nog veel mis. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten op het schiereiland een luxe vakantievilla bouwen.

Binnenlandredactie
De ontwikkelingshulp rond de aanleg van een luxeresort op het Mozambikaanse Machangulo blijft ver achter bij de beloftes, aldus de Telegraaf.n. Foto: jongeren bij hun handeltje in de hoofdstad Maputo. Foto EPA
De ontwikkelingshulp rond de aanleg van een luxeresort op het Mozambikaanse Machangulo blijft ver achter bij de beloftes, aldus de Telegraaf.n. Foto: jongeren bij hun handeltje in de hoofdstad Maputo. Foto EPA
Bij de start van het project vorig jaar wilden investeerders dat de bouw van het vijfsterrenresort samengaat met een verbetering van de leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Uit een kritisch rapport blijkt dat door gebrek aan onderhoud kinderen op de scholen zonder drinkwater zitten. Toiletten en elektriciteit zijn nooit aangelegd.

Stichting Administratiekantoor Machangulo, die vorige maand in het leven is geroepen om de belangen van de prins in het project te behartigen, nuanceerde de berichtgeving in de krant donderdag. De vennootschap Machangulo SA, waarvan de investeerders in het project aandeelhouders zijn, heeft inmiddels vijf scholen en een ziekenhuis gebouwd en een zestal waterputten geslagen.

Er komt nog een ziekenhuis en de vijf scholen krijgen meer klaslokalen. Er wordt een lokale stichting opgericht die zich richt op verbetering van gezondheidszorg, onderwijs en natuur. De investeerders steken geld in deze stichting. „Er komt bijvoorbeeld voldoende water voor het hele schiereiland”, aldus een woordvoerder van de stichting Administratiekantoor Machangulo.

Projectontwikkelaar Machangulo liet in mei onderzoek doen naar de situatie op het schiereiland in Mozambique. De stichting Administratiekantoor Machangulo werd deze week overvallen door het rapport dat daaruit naar voren kwam. Volgens Arnold van der Smeede, secretaris van de stichting, heeft prins Willem-Alexander nagelaten om te melden dat het rapport verschenen was, meldde de Volkskrant.

Volgens de zegsman van de stichting is naar aanleiding van dit onderzoek extra energie gestoken in het verbeteren van de welvaart. „Door het project komen al arme mensen terug naar Machangulo, om daar te werken”, zegt de woordvoerder. In de toekomst worden volgens hem „nog grotere stappen gezet.”

Prins Willem-Alexander laat een huis bouwen aan de kust van Mozambique omdat hij een grote liefde heeft voor het Afrikaanse continent. Vrienden vanuit andere Europese landen zijn op dezelfde plek ook bezig met het bouwen van huizen.

Het is onbekend wanneer de villa gereed is voor de prins en zijn gezin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer