Binnenland

Verbijstering over debacle Veenendaal

In Veenendaal is met verbijstering gereageerd op het financieel debacle bij de stichting Freule Lauta van Aysma, beheerder van een aanleunflat met 73 woningen. De stichting is door een transactie van de penningmeester ruim 10 miljoen euro kwijtgeraakt aan een Amerikaans beleggingsproject. Donderdag werd bekend dat het gemeentebestuur beslag laat leggen op alle bezittingen van de bestuursleden van de stichting.

Van onze correspondent
31 January 2003 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Tijdens een vergadering van de gemeenteraad zei CDA-fractievoorzitter A. van den Bos dat alle fracties bijzonder geschokt zijn door de financiële gang van zaken bij de stichting Freule Lauta van Aysma. Hij sprak van een „catastrofe” en een „financieel echec van een omvang die in de geschiedenis van Veenendaal nog niet eerder is voorgekomen.”

Volgens Bos is er sprake van „een ernstige vorm van wanbeheer” en „verduistering” bij de stichting die de Lauta van Aysmaflat beheert. Woensdag werd bekend dat de penningmeester ruim 10 miljoen euro naar een Amerikaans investeringsproject heeft doorgesluisd. Het geld kwam terecht bij Planetary, die het vervolgens heeft belegd in Turbo Wing, een ontwikkelingsproject op het gebied van de luchtvaart. Het is volstrekt onduidelijk wat er met het geld is gebeurd en waar het op dit moment is.

Vóór de transactie stond het geld op een aparte rekening van de stichting geparkeerd. Het geld was afkomstig van een recente lening bij een bank waarvan de naam nog onbekend is. De stichting had het geld niet direct nodig, maar zou het gaan gebruiken voor de aflossing van een andere lening bij de Nederlandse Waterschapsbank. Dat gebeurde niet meteen, omdat anders een boeteclausule van kracht zou worden.

Kort voor de aflossingsdatum heeft het bestuur van de stichting ingestemd met een voorstel van de penningmeester om het geld te steken in een investeringsproject. Raadslid Van den Bos, die namens de gehele raad het woord voert, zei donderdag dat het „onbegrijpelijk” is dat het bestuur dat heeft gedaan, omdat „er geen enkele zekerheidsstelling was dat deze gelden zouden terugvloeien naar de stichting.”

Omdat Veenendaal zich garant heeft gesteld voor de lening, verkeert de gemeente eveneens in ernstige problemen. Donderdag kondigde de raad „drastische maatregelen” aan. Dat betekent onder meer dat alle bestuurders van de stichting zullen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en dat ook op hen „zal worden verhaald wat er verhaald kan worden.” Beslaglegging op alle eigendommen van alle bestuurders en de betrokken adviseur zal onmiddellijk gebeuren, aldus Van den Bos.

Ook wenst de raad dat het bestuur onder curatele komt te staan van een bestuurder zonder wiens toestemming er geen beheersdaden meer kunnen worden uitgevoerd. Die bestuurder moet door de gemeente worden aangesteld, vindt de raad. Van den Bos zei verder dat er een onderzoek van een bedrijfsrecherchebureau zal worden gedaan naar de vraag of er aangifte moet worden gedaan bij justitie.

De gemeenteraad zet ook vraagtekens bij de houding van het college. De fracties vragen zich af of de problemen niet eerder hadden kunnen worden onderkend. Maar volgens wethouder A. de Graaf was er geen aanleiding tot argwaan.

Interim-voorzitter van de stichting ds. B. J. van Vreeswijk vroeg zich donderdag na afloop van de vergadering af of de stichting wel onder curatele kan worden gesteld. „De statuten staan geen gedelegeerde bestuurder toe. Indien wij het zouden toestaan, zal er eerst een statutenwijziging moeten plaatsvinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer