Kerk & religie

Jubileum kerk Lage Vuursche

Jubileum kerk Lage Vuursche

2 June 2009 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:02
LAGE VUURSCHE – Het kerkgebouw van de hervormde gemeente in Lage Vuursche bestaat 350 jaar. Zondag hoopt de plaatselijke predikant, ds. G. H. Kruijmer dat in een dienst te herdenken. Verderop in het jaar worden activiteiten georganiseerd. Foto RD
LAGE VUURSCHE – Het kerkgebouw van de hervormde gemeente in Lage Vuursche bestaat 350 jaar. Zondag hoopt de plaatselijke predikant, ds. G. H. Kruijmer dat in een dienst te herdenken. Verderop in het jaar worden activiteiten georganiseerd. Foto RD

Het kerkgebouw van de hervormde gemeente van Lage Vuursche viert zijn 350-jarig bestaan. Zondag zal het jubileum herdacht worden in een dienst waarin ds. G. H. Kruijmer, de plaatselijke predikant, zal voorgaan.Op 5 juni 1657 werd de eerste kerkdienst gehouden in de schuur van boerderij De Stulp achter Kasteel Groot Drakestein, aldus ds. G. H. Kruijmer. In datzelfde jaar stelde baron Gerard van Reede een stuk grond ter beschikking voor de bouw van een kerk. In november 1659 werd de kerk in gebruik genomen.

Het is de enige kerk in het dorp, dat uit enkele straten bestaat, een kleine 300 inwoners telt en jaarlijks door 1,5 miljoen toeristen wordt bezocht. De hervormde gemeente telt ongeveer 130 leden.

In het kader van het jubileum zijn er diverse activiteiten. Op 7 november is er een gratis jubileumconcert, waarin kerkmuziek uit vier eeuwen ten gehore wordt gebracht door verschillende musici.

Op 28 november is er een jubileumbijeenkomst, waarin een nieuwe preekstoel zal worden gepresenteerd. Van de hervormde gemeente te Ankeveen kon de preekstoel uit 1640 worden gekocht. Deze wordt momenteel gerenoveerd.


Kerk Hulst wint NCRV-verkiezing

De Heilige Willibrordusbasiliek in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen is verkozen tot de mooiste kerk van Nederland in de gelijknamige verkiezing die is georganiseerd door het NCRV-Radio-2-programma Plaza.

De jury verkoos afgelopen zondag de Sint-Willibrordusbasiliek boven de andere kerken in de top 4: De Sint-Victorkerk in Obdam, de Basiliek toegewijd aan de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch en de Bantsiliek in Bant.

De Sint-Willibrordusbasiliek is een monument met sporen uit verschillende periodes. Dit is vooral in de moderne torenspits goed zichtbaar. De jury: „Dit kerkgebouw toont op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis. Het verleden wordt gerespecteerd en zichtbaar gehouden. De kerk vormt nog altijd het historische middelpunt van dit stadje, maar toont ook de ontwikkelingen in de tijd. Het blijft een levend bouwwerk, en met respect voor het verleden kun je een open houding tonen naar de toekomst.”

De middeleeuwse Heilige Willibrordusbasiliek is gebouwd als rooms-katholieke kerk maar werd in de Tachtigjarige Oorlog een Nederlandse hervormde kerk. Dit bleef zo tot de tijd van Napoleon. De rooms-katholieken kregen het koor en het schip bleef beschikbaar voor de protestanten. Sinds 1930 is de gehele kerk weer rooms-katholiek en werd het door Paus Pius XI tot basiliek verheven.

De afgelopen week heeft website GeenStijl geadviseerd te stemmen op de Bantsiliek in Bant, waaraan massaal gehoor is gegeven. „Wat ons betreft is een leegstaande kerk pas echt een mooie kerk”, aldus de webredactie, die weinig sympathie heeft voor „religieuzen.” Om de overige kerken niet te benadelen heeft de redactie van Plaza, in overleg met de vakjury, besloten om de oorspronkelijke top 3 uit te breiden naar een top 4.


Zondag voor vervolgde kerk

Stichting Open Doors, een organisatie die op de bres staat voor vervolgde christenen wereldwijd, ziet graag dat kerken zondag een zondag voor de vervolgde kerk beleggen.

Predikanten, kerkenraden en andere geïnteresseerden kunnen op de website van Open Doors een informatiepakket bestellen met daarin de mogelijkheden om hun plaatselijke gemeente zondag 7 juni in het teken te stellen van de vervolgde kerk.

Open Doors wil met deze themazondag vervolgde christenen „een stem geven in Nederland”, vermeldt de website. „Wij kunnen op onze beurt ook veel leren van de vervolgde kerk. Onze vervolgde broeders en zusters kunnen ons helpen groeien in het geloof.”

De hulporganisatie heeft gekozen voor de zondag na Pinksteren, omdat christenen in de Bijbel direct na deze feestdagen moesten lijden om hun geloof. „Al snel na de pinksterdag worden Petrus en Johannes gevangengezet en moeten ze voor de Hoge Raad verschijnen om zich te verantwoorden. Stefanus wordt gestenigd en Saulus vervolgt christenen.”


Interim-predikant neemt afscheid

Ds. J. van Dijk uit Zeist, interim-predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, heeft op Hemelvaartsdag afscheid genomen van de protestantse wijkgemeente Grote Kerk te Hilversum. De predikant diende de gemeente sinds 1 april vorig jaar. Daarvoor was hij verbonden als gemeentepredikant aan de hervormde gemeente van Herwijnen.

Ds. Van Dijk bediende het Woord uit Openbaring 19:6 en 7. Na de dienst werd ds. Van Dijk toegesproken door de voorzitter van de kerkenraad ouderling R. J. Hoff. Hij verzocht de gemeente ds. Van Dijk staande toe te zingen Psalm 119:32.

Op 12 oktober 2008 werd de predikant ondertussen al bevestigd als interim-predikant in de protestantse gemeente De Bilt. Ds. Van Dijk: „De Protestantse Kerk garandeert een honorarium van 50 procent. Maar dat betekent niet dat ik dat niet mag aanvullen tot een volledige betrekking.”

De instelling van het interim-predikantschap is nieuw in de Protestantse Kerk. Als er grote conflicten in een gemeente geweest zijn, als een gemeente in een fase van nieuw beleid zit of als ze ’rouwt’ over het vertrek van een predikant, kan een interim-predikant een oplossing zijn.

De predikant is in dienst bij de Landelijke Dienstenorganisatie en wordt beroepen door de synode. Het komt vaak voor dat een gemeente rechtstreeks contact legt met de predikant, aldus ds. Van Dijk. „Maar als het tot een kortdurend dienstverband komt, wordt dat door de landelijke kerk behartigd en wordt de predikant via de Landelijke Dienstenorganisatie uitgezonden.”

Ds. H. J. Oortgiesen en J. van Ark verzorgen aan het theologische seminarium Hydepark in Doorn sinds 2005 een tweejarige opleiding tot interim-predikant. Inmiddels zijn ongeveer tien predikanten als zodanig werkzaam.

Zie ook www.interimpastor.nl.


Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer