Buitenland
Duitsland opnieuw bedreigd in video

De radicale beweging Islamitische Jihad dreigt Duitsland in een videoboodschap met terreuraanslagen. De opname vormt volgens de Duitse veiligheidsdiensten „een nieuw dreigingsniveau", aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag in Berlijn.

De videoboodschap werd vermoedelijk dinsdag op het internet geplaatst. Een gemaskerd persoon zegt in het Duits dat de terreurgroep „dit jaar een paar verrassingen voor de bezettingsmacht heeft voorbereid". Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de Duitse deelname aan de ISAF–missie in Afghanistan. Duitsland heeft 3300 militairen gestationeerd in het relatief veilige noorden van Afghanistan. Berlijn besloot vorig jaar het aantal militairen op te voeren tot 4500.

Vorig week verscheen een dreigement van vermoedelijke al-Qaidastrijders op de videowebsite YouTube. Daarin noemden extremisten de Duitsers „onnozel en naïef als ze geloven dat ze kunnen ontsnappen terwijl ze de derde bezettingsmacht in Afghanistan zijn". Ze dreigden aanslagen te plegen in onder meer Berlijn, Keulen en Bremen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble, zei de boodschap serieus te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer