Binnenland
De link tussen Augustinus en Europa

Voor de orthodox-christelijke politiek in Europa is 2009 het jaar van de wisseling van de wacht. Drs. P. van Dalen (50) neemt in de ChristenUnie-SGP-fractie het stokje over van fractievoorzitter H. Blokland. „Ik ben gegrepen door Europa.”

Jan Mark ten Hove
Europa. Weinig onderwerpen roepen zo veel tegengestelde reacties op. Voor de een is Europa de droom van een interne markt zonder grenzen, voor de ander een schrikbeeld van een bureaucratische moloch.

Door zijn studies geschiedenis en internationale betrekkingen tussen 1976 en 1983 volgde Van Dalen de politieke ontwikkelingen in Europa op de voet. „Ik vond het intrigerend dat zo veel landen en volken van diverse talen en culturen in betrekkelijk korte tijd waren gaan samenwerken aan vrede, welvaart en stabiliteit”, vertelt hij, wandelend door de bossen bij Lage Vuursche.

Later kreeg zijn interesse een nog diepere dimensie, toen hij van een betrokkene een boekje van Augustinus kreeg, ”Over het gelukkige leven”.

In dit pamflet doet de kerkvader verslag van zijn dialogen met vrienden en bekenden over de kennis van God en over de bevordering van het recht. Deze waarden vormen voor Van Dalen de drijfveren om politiek actief te zijn in Europa. „Als christelijke fractie moet je de mogelijkheden aangrijpen om vanuit identiteit politiek te bedrijven.”

Op 4 juni van dit jaar neemt Van Dalen voor het eerst de honneurs waar als lijsttrekker van de gecombineerde Eurofractie ChristenUnie-SGP. Van Dalen, in het dagelijks leven hoofdinspecteur-directeur bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat, is al meer dan twintig jaar betrokken bij de Europese politiek. Van 1985 tot 1989 was hij fractiemedewerker van toenmalig Europarlementariër ir. Van der Waal. Vanaf 1989 is hij lid van het College van Advies, dat de Eurofractie adviseert.

Het thuisfront reageerde positief op zijn sollicitatie naar het lijsttrekkerschap. „Mijn vrouw en drie zonen staan voor 200 procent achter me. Die steun is erg belangrijk voor me.”

Hoewel Van Dalen deze zomer zeer waarschijnlijk aan de slag gaat in Brussel en Straatsburg, is hij niet van plan te verhuizen naar een van beide steden. „Ik vind dat je als Nederlands vertegenwoordiger in Nederland moet blijven wonen.” Dat betekent veel reizen. „Per maand zal ik een week in Brussel en ook een week in Straatsburg moeten overnachten in een hotel”, licht Van Dalen toe.

In 2004 miste hij de voordracht op een haar na. Tijdens de stemming van het partijcongres van de ChristenUnie verloor Van Dalen met negen stemmen verschil van huidig fractievoorzitter van de Eurofractie ChristenUnie-SGP H. Blokland. „Deze nipte nederlaag motiveerde mij om door te gaan. Blokland was bekend in alle geledingen van de partij, ik niet.”

In de campagne zal Van Dalen het boegbeeld van de Eurofractie zijn, tegelijkertijd relativeert hij zijn inbreng. „Zichtbaarheid is noodzakelijk richting de verkiezingen, maar aanzien doet me niet veel.”

In zijn schaarse vrije tijd houdt Van Dalen zich bezig met geschiedenis, taal en literatuur. „Mijn favoriete schrijver is de Duitser Erich Maria Remarque. Door toedoen van de nazi’s verloor hij in 1938 zijn Duitse staatsburgerschap en vluchtte hij naar Zwitserland en de Verenigde Staten. Een hele actuele kwestie; het belang van het paspoort zie je terug bij het immigratievraagstuk dat Europa al jarenlang in de tang heeft.”

Dit is aflevering 3 van een zesdelige serie over thema’s die dit jaar centraal staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Thema's 2009

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer