Buitenland
Wereldwijd protest tegen oorlog in Gaza

Demonstranten hebben vrijdag over de hele wereld geprotesteerd tegen de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. In Iran zorgde het wekelijkse vrijdaggebed ervoor dat de betogingen door grote aantallen bezoekers werden bezocht. Het land waarschuwde Israël niet over te gaan tot een grondoffensief tegen Gaza.

Palestijnse Tsjechen protesteren door middel van een gebed op straat in Praag. Foto EPA
Palestijnse Tsjechen protesteren door middel van een gebed op straat in Praag. Foto EPA
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, noemde een grondaanval van Israël, dat eerder aankondigde Hamas definitief te willen verslaan, „de grootste fout van het zionistisch regime” en zwoer dat die zou leiden tot Israëls nederlaag. De vooraanstaande politicus en geestelijke Akbar Hashemi Rafsanjani sprak duizenden gelovigen toe tijdens het vrijdaggebed en zei dat een ineenstorting van Hamas het verzet tegen Israël alleen maar zou doen groeien.

Een menigte van 6000 demonstranten liep na het gebed in de universiteit van Teheran naar het Palestinaplein. Ze riepen ”Dood aan Israël en Amerika” en verbrandden Israëlische vlaggen. Het huis van Shirin Ebadi, mensenrechtenactiviste en winnares van de Nobelprijs voor de vrede, werd belaagd door studenten die Ebadi verweten Israël te steunen.

Iran is de belangrijkste bondgenoot van Hamas, en steunt de terreurbeweging met miljoenen euro’s. Volgens Israël en de VS levert Iran Hamas bovendien wapens, maar Iran ontkent dat. In zijn vrijdagpreek zei Rafsanjani dat Hamas met een nieuw antitankwapen klaarstaat voor een Israëlische grondaanval, maar hij verklaarde zich niet nader.

Ook demonstraties in Caïro, Damascus en Amman waren groter dan in de afgelopen week. Sinds de Israëlische militaire campagne tegen Hamas in de Gazastrook worden in Arabische hoofdsteden dagelijks betogingen georganiseerd.

Sudanese hoofdstad Khartoem hielden eveneens duizenden mensen een protestmars.

Ook in verschillende Turkse steden kwamen duizenden betogers bijeen na het vrijdaggebed. In Rusland, dat zijn banden met Hamas koestert, protesteerden enkele tientallen mensen voor de Israëlische ambassade.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer