Kerk & religie
Cothens blauwe kerk

Blauw. De hervormde Agneskerk van Cothen is aan de binnenkant vooral blauw. Blauwe banken, blauwe deuren, zelfs het orgel en de oude kansel zijn blauw geschilderd. De oude Statenbijbel ligt dichtgeslagen op een blauw plankje aan de muur. Zelfs de knielbank is nog blauw.

J. van ’t Hul
De Agneskerk in Cothen is in gebruik door de protestantse gemeente. Foto’s RD, Henk Visscher
De Agneskerk in Cothen is in gebruik door de protestantse gemeente. Foto’s RD, Henk Visscher
Aan de linker muur hangen twee predikantenborden. De eerste predikant was ds. J. Sweersz (1606-1612), de huidige predikant is mw. ds. M. R. Onderstal (2001 tot heden). Aan de wanden hangen acht koperen kaarsenhouders en twee collectezakken aan een houten stok.

Op de liturgietafel ligt nog de uitgeschreven preek van zondag, over de keus van Mozes. Het slot was: „Er zijn mensen wie je vrede vindt. Sjaloom. Onderweg op je levensweg vind je mensen bij wie je herkent dat Gods liefde de basis is. Samen kun je verder. Samen kun je de wereld iets mooier maken.”

Door zeven gotische ramen strooit de zon een vleugje goud. In de consistorie hangt een witte toga op een knaapje. Daar hangt ook een schilderij van de kerk van vroeger, alles donkerbruin, banken, kansel, orgel, knielbank.

In de hal liggen rode liedboeken en blauwe liederenbundels met aanvullingen. Daar ligt ook het gastenboek: „Voor mijn zus, die volgende week moet beginnen met bestralen, tegen de ziekte die voor de zesde keer teruggekomen is.”

Een trap voert naar de galerij. Daar staan dertig rieten stoelen en het orgel, een eenklaviertje van Blank, met negen stemmen.

Buiten, in de kerktuin, een gedicht van ds. A. F. Troost, een tegel op een pootje: „Ik drentel om de kluis, Gods huis te Cothen, achter de haag de oude pastorie. O, hier, zo achteraf, zonovergoten, te wonen als een schatbewaarder, die van tijd tot tijd de sleutel in de sloten steken kan, en spreken kan: Kom en zie.”

In de kleine toren hangt een oude klok. Koster N. Nieuwhoff moet die altijd opdraaien, elke week opnieuw. „Met het handje.”

Adres: Brink 9, 3945 BE Cothen.

Telefoon: 0343-561575, of 06-23095334.

Website: www.protestantsekerkcothen.nl.

Openingstijden: De sleutel is af te halen bij de koster, N. Nieuwhoff, tel. 0343-561575.

Dit is de zevende aflevering in een twaalfdelige serie over het Jaar van het Religieus Erfgoed. Volgende maand: Noord-Holland.

Wie een speciale band heeft met een kerkgebouw kan foto’s en tekst (max. 250 woorden) sturen naar erfgoed@refdag.nl. Inzendingen worden geplaatst op refdag.nl/religieuserfgoed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer