Williams roept anglicanen op tot eenheid
De anglicaanse gemeenschap lijkt op een gewond lichaam. Anglicanen moeten hun eenheid vinden in hun gezamenlijke binding aan de Bijbel als de plaats „waar elke stem gehoord kan worden en waar plaats is voor werkelijke christelijke verbondenheid.”
Dat zei dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk, donderdag aan het begin van de Lambethconferentie.
In de Zuid-Engelse stad Canterbury vindt de tienjaarlijkse Lambethconferentie van anglicaanse bisschoppen uit de gehele wereld plaats. De Lambethconferentie wordt gehouden in een situatie waarin de spanningen binnen de Anglicaanse Kerk hoog oplopen, met name rond de homoseksuele Amerikaanse bisschop Gene Robinson. Vele tientallen behoudende bisschoppen boycotten de bijeenkomst wegens de bisschopswijding van Robinson, twee jaar geleden.
Dr. Williams noemde het „een grote pijn dat veel van onze broeders en zusters in onze gemeenschap niet in staat zijn om met ons te zijn deze weken. Ik noem het pijn, omdat we hun stem nodig hebben en zij de onze in het samen kennen van Christus.”
De aartsbisschop van Canterbury zei dat zijn hoop voor de conferentie niet is „dat we na twee weken een oplossing voor al onze problemen hebben. Maar we zullen in zekere zin het vertrouwen in God vinden en in elkaar om de energie te krijgen om te veranderen op een manier waarop God wil dat wij veranderen. Dat is de belangrijkste zaak waarvoor we kunnen bidden: de kracht om te veranderen zoals God wil dat we veranderen, als individu en als gemeenschap.”
Dr. Williams zei, zoals hij eerder ook al duidelijk maakte aan veel mensen in de afgelopen maanden, dat hij de besluiten respecteert die genomen zijn door de orthodoxe anglicanen. „We hebben de wond die er is te onderkennen. We moeten deze wond ook genezen. Ik hoop dat we in deze weken dagelijks zullen denken aan hen die niet met ons zijn. We zullen hen gedenken in onze gebeden, met respect en liefde.”
Hij gelooft niet dat „het simpel bouwen aan relaties” de problemen in de Anglicaanse Kerk oplost, maar het werken aan relaties is wel de kern van de christelijke roeping, zo benadrukte Williams, „ook als we het met elkaar oneens zijn of als we in verschillende richtingen uiteengaan.”
De aartsbisschop voegde eraan toe dat dit alles simpel leek. „Maar dit moet toch gezegd worden omdat we weten dat als we elkaar ontmoeten, we ook weten een gewond lichaam te zijn.” Hij voegde eraan toe dat er geen magische woorden zijn om de wonden te helen. „Maar als we Jezus Christus ontmoeten, dan hopen we dat de wonden die nog steeds open zijn in zekere zin ook open mogen zijn om het werk van God de Heilige Geest te ontvangen.”
De bisschoppen hebben tot zondagmorgen een besloten bijeenkomst.