In Canterbury in Engeland begint woensdag de veertiende internationale Lambethconferentie voor anglicaanse bisschoppen. De tienjaarlijkse bijeenkomst dreigt dit keer een symbool van verdeeldheid te worden. Enkele conservatieve Afrikaanse aartsbisschoppen boycotten de Lambethconferentie vanwege de homokwestie in de Anglicaanse Kerk. Enkele begrippen uitgelegd.
ANGLICAANSE GEMEENSCHAP: De Kerk van Engeland vormt samen met 36 andere kerkprovincies de anglicaanse gemeenschap. Wereldwijd telt de Anglicaanse Kerk ongeveer 77 miljoen mensen. Daarmee is zij na de Rooms-Katholieke en de Orthodoxe Kerk de grootste christelijke kerkgemeenschap ter wereld. De kerkprovincies zijn juridisch zelfstandig.
ROWAN WILLIAMS: Hoofd van de anglicaanse gemeenschap is de aartsbisschop van Canterbury. Op dit moment is dat de Britse theoloog dr. Rowan Williams (1950), die in 2003 George Carey opvolgde. Williams is getrouwd; ook zijn vrouw is theoloog. Koningin Elizabeth is het hoofd van de Anglicaanse Kerk. Williams is de geestelijk leider van de wereldwijde Anglicaanse Kerk, maar hij heeft geen bevoegdheden om bisschoppen te benoemen of bindende leeruitspraken te doen. De aartsbisschop zetelt in Lambeth Palace, in Londen.
HOMOKWESTIE: Binnen de anglicaanse gemeenschap ontstond grote onrust toen de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten (Ecusa), de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerk, in 2003 de openlijk homoseksuele Gene Robinson (1947) tot bisschop van New Hampshire benoemde. Robinson ging vorige maand een geregistreerd partnerschap aan met zijn vriend Mark Andrew. De Ecusa zegent homorelaties in, wat binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap weerstand oproept. Als reactie op de tolerantie binnen de Anglicaanse Kerk besloten de afgelopen jaren verscheidene parochies in de Verenigde Staten en Canada te breken met hun bisschop en banden aan te gaan met conservatieve Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse kerkprovincies. Zo zocht de parochie van de bekende evangelicale theoloog James Packer aansluiting bij de kerkprovincie van Southern Cone in Argentinië, die onder toezicht staat van aartsbisschop Gregory Venables. Anglicaanse leiders kwamen vorig jaar tijdens een top in Tanzania overeen dat de kerk in de VS de inzegening van homoseksuele relaties en de wijding van homoseksuele bisschoppen moet staken. In Engeland voltrok een priester vorige maand voor het eerst een homohuwelijk tussen geestelijken. Twee homoseksuele priesters wisselden ringen uit en beloofden elkaar trouw. De aartsbisschoppen van Canterbury en York, Rowan Williams en John Sentamu, spraken meteen hun „zeer diepe zorg” uit, omdat de priesters tegen de leer van de kerk ingingen. De Anglicaanse Kerk staat geestelijken wel toe een geregistreerd partnerschap aan te gaan, mits ze celibatair blijven.
SYNODE: De generale synode van de Engelse Anglicaanse Kerk stemde vorige week in met het voorstel om het ambt van bisschop open te stellen voor vrouwen. Drie jaar geleden koos de synode in principe al voor het vrouwelijk bisschopsambt, maar de kerk had de blokkade van vrouwelijke bisschoppen officieel nog niet opgeheven. Voorstanders zien de openstelling van het bisschopsambt voor vrouwen als een logisch gevolg op het openstellen van het priesterambt voor vrouwen. Daartoe besloot de generale synode in 1992. Bij de toelating van vrouwen tot het priesterambt verlieten meer dan 470 mannelijke geestelijken de Anglicaanse Kerk.
LAMBETHCONFERENTIE: De aartsbisschop van Canterbury roept sinds 1867 alle anglicaanse bisschoppen bijeen voor een gezamenlijke vergadering: de Lambethconferentie. De conferentie, die geen synode is en geen bindende uitspraken kan doen, heeft doorgaans elke tien jaar plaats. Doel is de toerusting van de bisschoppen door Bijbelstudie in kleine groepen, de uitwisseling van ervaringen en de reflectie op theologische thema’s. Dit jaar staat de rol van de bisschop in de wereldwijde zending centraal. Op de agenda staat ook het thema ”Luisteren naar God en naar elkaar: de bisschop en de menselijke seksualiteit”. De Lambethconferentie heeft dit jaar plaats in Canterbury van 16 juli tot 4 augustus. Inmiddels hebben meer dan 625 van de 880 bisschoppen aangegeven te zullen komen. Vier van de 38 aartsbisschoppen boycotten de Lambethconferentie vanwege de homokwestie in de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten: de primaten van Nigeria, Uganda, Kenia en Rwanda. Orthodoxe anglicanen belegden vorige maand in Jeruzalem de Global Anglican Future Conference om „de toekomst van de anglicaanse kerkfamilie vorm te geven.” Zij richtten toen de Gemeenschap van Belijdende Anglicanen op, die de orthodoxe principes in de anglicaanse gemeenschap wil verdedigen en verbreiden.