Binnenland
Streekbus rijdt donderdag weer

Na weken actievoeren rijden de streekbussen donderdag weer de gehele dag. De vakbonden riepen de chauffeurs woensdag op weer aan het werk te gaan, nadat de werkgevers het eerder gesloten cao-akkoord als definitief erkenden.

ANP
DEN HAAG - Goed nieuws voor de reizigers in het streekvervoer: de bussen rijden donderdag weer de volledige dienstregeling. Foto ANP
DEN HAAG - Goed nieuws voor de reizigers in het streekvervoer: de bussen rijden donderdag weer de volledige dienstregeling. Foto ANP
De vervoerders zetten hun laatste bezwaren opzij nadat staatssecretaris Huizinga (Verkeer) aankondigde dat het Rijk 16 miljoen euro investeert in het streekvervoer. Dat geld gaat naar de provincies die zo hun contracten met de vervoerders kunnen verbeteren. Zo zijn er afspraken gemaakt om de sterk gestegen brandstofprijzen te compenseren. Ook moeten de bussen ’groener’ worden.

Huizinga: „Deze afspraken kunnen financiële consequenties voor de provincies hebben, vandaar dat we eenmalig geld beschikbaar stellen voor structurele verbeteringen”. Ze vindt niet dat de vrije aanbesteding van het openbaar vervoer met gestandaardiseerde contracten nu om zeep wordt geholpen. Volgens haar behouden de lagere overheden de regierol. „Er is geen sprake van dat ik ze iets opleg”.

De staatssecretaris zei vorige week in de Tweede Kamer dat ze bereid was een duwtje te geven om het klimaat in dit slepende cao–conflict te verbeteren. Met het conflict zelf wilde ze zich niet bemoeien. Begin april liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao, met onder meer een loonsverhoging van 3 tot 3,5 procent, vast. 30 April begonnen publieksvriendelijke acties waarbij passagiers gratis met de bus konden, half mei volgden de eerste stakingsacties en sinds 1 juni werd er voor onbepaalde tijd gestaakt. Na tussenkomst van de rechter reden de bussen eerst in de noordelijke provincies en sinds zaterdag in het gehele land weer in de spits.

FNV Bondgenoten en CNV Stads- en Streekvervoer zijn blij dat er na maanden praten nu toch een cao-akkoord is. „Dit heeft allemaal veel te lang geduurd. Wel zullen we nog om tafel moeten met de werkgevers en overheden om ervoor te zorgen dat dit drama zich volgend jaar niet herhaalt”, meldt Janny Koppens (FNV). De nieuwe cao geldt voor 13.000 werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer