Binnenland
Meldingen Jodenhaat online met helft toegenomen sinds 7 oktober

Het aantal meldingen van Jodenhaat online bij meldpunt Meld.Online Discriminatie is sinds 7 oktober vorig jaar met bijna de helft toegenomen, meldt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Het aantal meldingen steeg in die periode van 68 naar 101. „Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt een woordvoerder.

ANP

Op 7 oktober viel Hamas een festival in Israël aan, waarbij meer dan duizend doden vielen en enkele honderden mensen werden gevangengenomen en gegijzeld. De aanval ontketende een oorlog tussen Israël en Hamas.

Volgens de NCAB was ongeveer een kwart van alle meldingen bij het onlinemeldpunt op basis van antisemitisme. Ongeveer 0,3 procent van de bevolking is Joods.

Nationaal Coördinator Eddo Verdoner wijst onder meer op het gebrek aan moderatie op platform X, sinds Elon Musk de site overnam. Volgens Verdoner levert antisemitische content dat soort platforms veel geld op, omdat gebruikers er veel op klikken. Hij vindt het een verdienmodel onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Verdoner roept gebruikers op naar een meldpunt te gaan als zij online antisemitisme tegenkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer