Binnenland
Hossen, gillen, fluiten en springen

Oorverdovend lawaai klinkt in het Arnhemse stadhuis. De gemeenteraad heeft dan het laatste woord over de toekomst van voetbalclub Vitesse, zo’n 500 supporters het hoogste.

Hossend, gillend, springend en fluitend vieren ze hun feestje. Voetbalclub Vitesse blijft bestaan. Van ruim 12 miljoen euro gemeenschapsgeld, dat wel. En ondanks wanbeleid van het Vitessebestuur. In plaats van de hand op de knip te houden, kocht het bestuur tot vorige maand nog nieuwe spelers in Zuid-Amerika.(is2m(

Niet dat de gemeenteraad het allemaal niet had kunnen zien aankomen. In 2003, toen Arnhem zich voor vele miljoenen garant stelde voor de club, klonken er in de raad al onheilspellende woorden. „Alle bezwaren die wij toen hebben opgeworpen, zijn uitgekomen”, aldus CU-raadslid Plieger-Bos. D66-fractieleider De Wit: „Dit is een uitnodiging aan Vitesse voor het aanvragen van een volgende lening.”

Al in 2003, toen Vitesse in grote problemen verkeerde, moesten ongebruikelijke maatregelen de club weer uit het moeras trekken. Het bestuur kon in de markt geen lening krijgen om begrotingstekorten te financieren. Daarop sprong de gemeente in, na een lang debat in de gemeenteraad.

De problemen begonnen echter al eerder, toen in 1998 stadion Gelredome werd geopend. Dat was met 26.000 zitplaatsen feitelijk een maatje te groot voor Arnhem. De exploitatie kwam niet rond en de gemeenteraad, groot voorstander van de komst van de voetbaltempel, kon weinig anders doen dan de reddende hand toesteken. Het stadion kwam in gemeentelijke handen, tegen een veel lager bedrag dan waarvoor het -mede met overheidgeld- vijf jaar eerder was gebouwd. Daarmee draaide de Arnhemse burger voor het eerst op voor de huishoudkosten van koning Voetbal.

De sfeer gisteravond blijkt in weinig te verschillen van die in 2003, toen eveneens supporters de hal van het gemeentehuis bevolkten. Opnieuw worden de verrichtingen van de politici op een groot scherm geprojecteerd. De politie, die met enkele tientallen mensen aanwezig is, hoeft nauwelijks in actie te komen, al lijkt de sfeer soms grimmig. Bezoekers worden door beveiligingspersoneel gefouilleerd voordat ze worden binnengelaten.

Raadsleden van de SP -tegen het reddingsplan- krijgen de volle laag als ze zich even vertonen op de balustrade rond de hal. Een oorverdovend fluitconcert klinkt. Vanaf de rondgang kijken politiemensen toe op de supportersgroep. Wapenstok bij de hand, helm en schilden liggen klaar. Toch verloopt de avond zonder noemenswaardige incidenten.

In de raadzaal klinken boze woorden richting het Vitessebestuur en het college van B en W. Een raadsonderzoek, dat gaat er komen. Toch kan niemand antwoord geven op de vraag waar de club en de gemeente over vijf jaar staan. De tijd zal leren of de situatie van gisteren zich dan herhaalt. Of misschien al eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer