Buitenland
„Vrede in M-Oosten voordat ik aftreed”

RAMALLAH - De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag op de Westoever besprekingen gevoerd met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Het was voor het eerst dat Bush voet zette op Palestijnse grond. Hij zei te geloven dat er tegen de tijd dat hij aftreedt als president, begin volgend jaar, een vredesakkoord voor het Midden-Oosten is.

Buitenlandredactie
President Bush verlaat per helicopter Ramallah.
President Bush verlaat per helicopter Ramallah.
Abbas, die Bush ontving in zijn kantoor in Ramallah, riep Israël op de verplichtingen na te komen die het op grond van de routekaart naar vrede heeft. Hij zei te hopen dat er dit jaar vrede tot stand komt.

Bush kwam vanochtend in dikke mist met een helikopter aan in de stad Ramallah. Abbas en Bush omhelsden elkaar in het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit, aldus de BBC. De buurten rond het hoofdkwartier van Abbas zijn sinds woensdagavond hermetisch afgegrendeld. Op tal van plekken zijn scherpschutters opgesteld. Voor de Palestijnen is het de grootste veiligheidsoperatie ooit op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit heeft meer dan 4000 manschappen opgetrommeld.

De meeste Palestijnen werden niet warm of koud van de komst van Bush, die volgens hen als trouw bondgenoot van Israël weinig oog heeft voor de Palestijnse belangen. Abbas zei evenwel dat het bezoek van Bush het Palestijnse volk veel hoop biedt. Bush verdedigde de Israëlische controleposten op de Westoever, al zei hij de Palestijnse frustratie daarover te begrijpen. Volgens Bush zijn de controleposten noodzakelijk om Israël „een veilig gevoel” te geven.

Woensdag voerde Bush, die een achtdaagse rondreis door het Midden-Oosten maakt, in Jeruzalem overleg met de Israëlische premier Ehud Olmert.

Duizenden Palestijnse Hamasaanhangers en andere radicale Palestijnen hebben woensdag in Gaza-stad geprotesteerd tegen Bush. Daarmee vergroten zij de kloof tussen zichzelf en de gematigde Palestijnen, die het bezoek van de Amerikaanse president als handreiking zien. Onder de betogers bevond zich een groep al-Qaidasympathisanten.

De VS beschouwen een omstreden Joodse wijk in Jeruzalem als nederzetting. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice in een interview met The Jerusalem Post.

De Israëlische premier Ehud Olmert zei woensdag tijdens een persconferentie met Bush in Tel Aviv dat de Palestijnen hun terroristische acties moeten staken omdat dat de centrale sleutel is om het vredesproces in het Midden-Oosten tot een succesvol einde te brengen.

Bush kwam woensdag aan op de luchthaven van Tel Aviv. In de middag sprak hij met zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer