UTRECHT - Twaalf kerken in de Utrechtse binnenstad openen tot 9 september hun deuren voor bezoekers. Dit jaar doen ze dat voor de 25e keer. Hans Baars, gids en bestuurslid van Kerken Kijken Utrecht, verwacht dit jubileumjaar een recordaantal gasten: 50.000. „En, als het weer meezit, misschien wel 60.000.”
De kerken die dit jaar meedoen aan Kerken Kijken Utrecht, hebben één ding gemeen: ze liggen in de Utrechtse binnenstad. Maar wie ze allemaal wil bezoeken, moet daar zeker een dag voor uittrekken. De oud katholieke Sint-Gertrudiskathedraal is te bezichtigen, evenals de protestantse Jacobikerk en de lutherse kerk in de Hamburgerstraat. Deze zomermaanden staan ook de Sint-Augustinuskerk, de Sint-Catharinakerk, de doopsgezinde kerk, de Domkerk, de Geertekerk, de Janskerk, de Nicolaïkerk, de Pieterskerk en de Sint-Willibrorduskerk open voor publiek.
In elke kerk hangt een afbeelding uit Het Utrechts Archief. Samen vormen de afbeeldingen een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de twaalf kerken.
Topjaar
Kerken Kijken Utrecht begon in 1983 als werkervaringsproject voor jonge werklozen, maar algauw namen vrijwilligers het over. De leiding van het project kwam in handen van een werkgroep, die de eerste jaren viel onder de VVV of de gemeentelijke sociale dienst en later onder de Stichting Archeologie en Bouwhistorie van de stad Utrecht.
De afgelopen 25 jaar maakte Kerken Kijken Utrecht een grote groei door. In 1982 begon het project met 5 kerken en 23 gidsen - nu zijn dat er respectievelijk 12 en 181. Het aantal bezoekers nam toe van ruim 9000 tot meer dan 44.000. Het topjaar was 2005. Toen brachten 46.500 mensen een bezoek aan de Utrechtse binnenstadskerken.
Doel van het project is het laten zien van de historie van de Utrechtse kerken. Baars: „Kerken laten het verhaal van het voorgeslacht zien. Tegelijk zijn ze een plek waar mensen ook nu nog rust en stilte zoeken. Als gids is het niet onze taak om het Evangelie uit te dragen, maar soms raak je wel eens met iemand in gesprek. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat deze kerken open zijn, net zoals in het buitenland.”
Estafetteluiding
De 25e editie van Kerken Kijken Utrecht begon vorige week vrijdag met een estafetteluiding van klokken in de binnenstad. Thema van het jubileumjaar is ”Vieren”. Door een serie ansichtkaarten laten de kerkelijke gemeenschappen zien wat en hoe zij vieren: de christelijke feestdagen, maar ook doop, avondmaal en huwelijk. In elke kerk kunnen bezoekers een kaart met zo’n „viermoment” meenemen. Wie alle twaalf kerken heeft bezocht, heeft de serie compleet.
Zaterdag (07-07-07) staat van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds een muziekestafette op het programma. Het is het „cadeau” van de kerkgenootschappen aan Kerken Kijken Utrecht. Cantorijen, organisten, musici, dirigenten en koren voeren uit wat er normaal gesproken op zondag te horen is: gregoriaanse muziek, orgelspel en zang. In de oud katholieke Sint-Catharinakathedraal begon vanmorgen het Gregoriaans Koor Utrecht met een lauden. De estafette eindigt vanavond in de Janskerk, met delen uit een evensong.
Straattekening
Op het Domplein maken kunstenaars met krijt een enorme ’straattekening’ van 36 bij 3 meter. Die laat de skyline zien van het zeventiende-eeuwse Utrecht, aangevuld met twaalf werken van Utrechtse meesters, zoals de ”Madonna met de wilde rozen” van Jan van Scorel en de ”Harpspelende koning David” van Gerrit van Honthorst.
De tekening wordt maandag in twaalf delen gesplitst. Die krijgen een plaats in de deelnemende kerken in de binnenstad. Bij de afsluiting van Kerken Kijken Utrecht, op 8 september, worden de delen weer samengevoegd tot één kunstwerk.
Voor de start van de Utrechtse Museumnacht is er vanavond op het Neude een uitvoering van het ”Poverty Requiem”, een muziekstuk voor koor, percussie en twee solisten. Die is bedoeld om „mensen hun stem te laten verheffen tegen armoede.” Wie mee wil doen, kan audiovoorbeelden, tekstboek en partituur downloaden op de website van de organisatoren.