Koninklijk Huis

Koningin Beatrix nooit gekroond

„Een koning zijn en een kroon dragen, is iets dat er glorieuzer uitziet dan dat het een plezier is voor hen die die last dragen.” Dat zei de moeder van de huidige koningin Elizabeth II van Engeland in 1978. Zij wist wat het was om een zware kroon op het hoofd te hebben. In het Diamant Museum in Amsterdam zijn sinds begin deze maand replica’s te zien van enkele Britse kronen, maar ook van vorstelijke hoofddeksels van andere vorstenhuizen.

W. G. Hulsman
20 April 2007 07:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:42
Prinses Máxima met de sterrentiara waarvan een nagemaakt exemplaar te zien is in het Diamant Museum in Amsterdam. Foto ANP
Prinses Máxima met de sterrentiara waarvan een nagemaakt exemplaar te zien is in het Diamant Museum in Amsterdam. Foto ANP

De Nederlandse kroon ligt er ook, althans een nagemaakt exemplaar. Koning Willem II liet in 1840 een eerste kroon maken. Tot die tijd was er geen. Het verzilverde hoofddeksel bevatte glazen stenen, die diamanten moesten voorstellen, en 72 imitatieparels. Bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina werd deze kroon nog steeds gebruikt. Daarna werd een ander exemplaar gemaakt, met minder ’parels’.Nederlandse vorsten dragen de kroon nooit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Engelse koningin. „Daarom is er ook geen sprake van een kroning van het nieuwe staatshoofd, maar slechts van een inhuldiging”, zegt Henk van Beem van het Diamant Museum. Niet dat een inhuldiging minder plechtig is -wie in het museum de beelden van het aantreden van koningin Beatrix terugziet, ervaart het indrukwekkende van dat moment-, maar een kroning benadrukt nog meer het koninklijke. De tv-opnamen van de kroning van de jonge Britse koningin Elizabeth II bezorgen de bezoeker een kippenvelgevoel.

De Engelse kronen zijn beroemd. Wat te denken van de Imperial State Crown, die de Britse vorstin jaarlijks bij de opening van het parlement draagt. De kroon is bezet met 2868 diamanten, 273 parels, 17 saffieren en nog meer bijzondere edelstenen. Voorop prijkt de Cullinan II, een megadiamant. Toch jammer dat het origineel niet voor even in Amsterdam ligt. Daarvoor moet de bezoeker naar Londen, naar de schatkamers van de Tower.

Het zou niet te doen, zijn aldus Van Beem. „De echte kronen zijn zo kostbaar. Speciale vitrines, extra beveiliging, verzekering. Maar deze replica’s geven ook een heel goede indruk”, zegt Van Beem, staand tussen kronen uit alle uithoeken van de wereld, inclusief een kralenkroon uit Afrika. De kronen komen uit de verzameling van René Brus, groot kenner van koninklijke sieraden en kronen.

Diademen
Draagt koningin Beatrix dan nooit een koninklijk hoofddeksel? De familie van Oranje-Nassau heeft een flinke collectie sieraden en edelstenen. Echte kronen heeft zij niet in haar bezit, voor zover bekend. Belangrijk onderdeel van de collectie vormen de rijk met diamanten bezette tiara’s of diademen, die de vrouwelijke leden van de koninklijke familie bij plechtigheden in het haar dragen. Een bekend voorbeeld daarvan is de sterrentiara die prinses Máxima op haar huwelijksdag droeg. Een replica ligt in een van de vitrines van het museum.

Van Beem verwacht dat de kronententoonstelling meer Nederlanders trekt. Tot nu toe moet het museum het vooral van buitenlandse bezoekers hebben. Helaas betekent dat laatste dat alle tekst bij de kronen alleen in het Engels voorhanden is. „We zijn bezig om een folder met de Nederlandse tekst te maken”, aldus de woordvoerder van het museum, dat eigendom is van Coster Diamonds, een van de grote diamantairs die nog in Amsterdam zijn overgebleven.

De tentoonstelling ”Kroonjuwelen” is tot volgend jaar te zien in het Diamant Museum Amsterdam, Paulus Potterstraat 8 (net achter het Rijksmuseum). Meer informatie: 020-3055300 en www.diamantmuseumamsterdam.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer