Kiesverenigingen SGP likken hun wonden
GORINCHEM - Bestuursleden van de SGP-kiesverenigingen in Amersfoort, Enkhuizen, Gorinchem en Zoetermeer zijn blij dat het hoofdbestuur zijn besluit dat samenwerking met de ChristenUnie verbiedt terugdraait. Wethouder Akkerman uit Gorinchem wordt weer lid van de SGP, maar voor drie ex-SGP’ers uit Enkhuizen is dat station gepasseerd.
J. A. van Hell, secretaris Amersfoort: „Het terugraaien van het besluit vind ik moedig, maar de gevolgen van het eerdere besluit kan het hoofdbestuur niet terugdraaien. Er is veel schade berokkend. In Amersfoort zou de SGP graag alsnog een gecombineerde lijst met de ChristenUnie willen aangaan, maar de vraag is of de CU dat nog wil. Wij hebben behoorlijk wat goodwill verspeeld. Vier jaar geleden liep de samenwerking hier ook al stuk op het vrouwenstandpunt. Daarbij komt dat de CU ons niet nodig heeft om in de raad te komen. Donderdag vergadert de ChristenUnie erover. Wij wachten die vergadering af.”
K. Bos, tweede voorzitter Enkhuizen: „Natuurlijk ben ik blij met het besluit van het hoofdbestuur, maar voor Enkhuizen komt het te laat. Vrijdag moesten de namen van de partijen die meedoen aan de verkiezingen geregistreerd zijn bij de gemeente. De ChristenUnie heeft dat gedaan zonder de gebruikelijke toevoeging van de SGP. Dus al zouden we nog samen willen meedoen, dan kan dat niet meer. Dat is bijzonder triest. Onze voorzitter, ons raadslid en ons commissielid staan nu op de lijst van de ChristenUnie. Zij blijven in hun hart SGP’ers. Wij doen in Enkhuizen niet mee aan de verkiezingen en adviseren onze leden om voor één keer op de ChristenUnie te stemmen. Ik hoop dat we bij de volgende raadsverkiezingen weer gezamenlijk kunnen meedoen.”
R. Kooyman, ex-voorzitter Enkhuizen: „Ik ben dankbaar dat het hoofdbestuur de wijsheid heeft ontvangen om terug te komen op het eerder genomen besluit. Ik voelde ik mij politiek ’vermoord’ toen ik hoorde dat wij niet mochten samenwerken met de ChristenUnie. Ik heb het de bestuursleden inmiddels vergeven en wacht alleen nog op een officieel excuus van het hoofdbestuur over de gang van zaken. Onder tijdsdruk voelde ik mij gedwongen om over te stappen naar de ChristenUnie. Een besluit dat ik niet zonder droge ogen kon nemen. Nu ik eenmaal op de lijst van de CU sta, ga ik niet weer terug naar de SGP. Anders komt mijn geloofwaardigheid in het spel.”
H. Akkerman, wethouder Gorinchem: „Ik ben als een kind zo blij. Het besluit van het hoofdbestuur betekent dat we verder kunnen in Gorinchem. Ik heb vorige week een steen in de SGP-vijver gegooid om aan te tonen dat de achterban anders over de samenwerking met de ChristenUnie denkt dan het hoofdbestuur. Nu het bestuur naar zijn achterban heeft geluisterd, voel ik het als mijn plicht weer lid te worden van de SGP en deel te nemen aan de discussie. Want de SGP moet buiten de hectiek die nu ontstaan is een definitief besluit nemen over de deelname van vrouwen in de politiek. Dat moeten we niet eindeloos voor ons uitschuiven.”
C. van ’t Hof, secretaris Gorinchem: „Zeer verheugend nieuws. Ik heb erop gehoopt en ervoor gebeden. Als het besluit van gisteren echt definitief wordt, biedt het weer perspectief voor de toekomst. Ik verwacht dat we de trein die we twee weken geleden op een zijspoor hebben gezet, weer terug kunnen rijden. Ik ga ervan uit dat de ChristenUnie dat ook wil, zodat we samen de verkiezingen in kunnen gaan.”
R. Slootweg, voorzitter Zoetermeer: „Ik ben bang dat het bericht van het hoofdbestuur een lege huls is. Het besluit van 2 december wordt niet ingetrokken, maar opgeschort. Voorlopig gaan wij nog door met de nieuwe partij Protestants Christelijk Zoetermeer (PCZ). Pas als het ’oude’ besluit definitief wordt ingetrokken, zetten we de PCZ in de ijskast en gaan we op de oude voet verder.”