Crimefighter wil in Tweede Kamer
DEN HAAG - Als een tweede Luther wilde hij maandag zijn stellingen op de deur van het Kamergebouw timmeren. Blijkbaar kent de gereformeerd opgevoede Peter R. de Vries de kerkgeschiedenis. Maar dat weerhoudt de bekende misdaadverslaggever er niet van het bijzonder onderwijs te willen afschaffen.
Zijn bekendheid is de belangrijkste stormram waarmee hij het Binnenhof denkt te gaan nemen. Heel televisiekijkend Nederland kent de wapenfeiten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die maandag voor het Kamergebouw het programma van zijn nieuwe partij ontvouwde.Hij is immers de man die in de achterliggende jaren met zijn eigen tv-programma het grote publiek steeds weer versteld deed staan van zijn onthullingen. Onthullingen waarmee hij justitie keer op keer dwong tot een doortastender optreden.
De meeste bekendheid verwierf hij met de Puttense moordzaak. De Vries zaaide twijfel over de juistheid van de veroordeling, in 1994, van de twee verdachten, wat op den lange duur leidde tot vrijspraak en een schadevergoeding voor ten onrechte uitgezeten gevangenisstraf.
Maar de lijst van zaken die hij aan het licht bracht, omvat veel meer. Ex-Hells Angel Louis H. werd door toedoen van De Vries veroordeeld voor moord op een ex-vriendin. De mysterieuze verdwijning van Hans en Ria Muller uit Baarn kreeg met behulp van de bekende misdaadverslaggever een ontknoping. Grote gevolgen had ook het interview van De Vries met de Chileen Charlie da Silva, die beweerde dat Mabel Wisse Smit een liefdesrelatie had gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma.
Kortom: Peter Rudolf de Vries (48) is een fenomeen, die zijn bekendheid vooral dankt aan zijn scherpzinnigheid en volhardendheid. Hij is de vierde uit een gezin van zes kinderen. Zijn ouders waren gereformeerd en stemden aanvankelijk ARP. Zijn moeder stemde later CDA, zijn vader, directeur van een kruitfabriek in Muiden, VVD.
Peter was de enige van de zes kinderen die zich scherp verzette tegen zijn gereformeerde opvoeding. Hij wilde al snel niet meer naar catechisatie en ging vanaf zijn achttiende niet meer naar de kerk.
Eind jaren zeventig werd hij misdaadverslaggever bij De Telegraaf. Hij was ook een aantal jaren hoofdredacteur van het weekblad Aktueel. Vanaf 1995 heeft hij zijn eigen programma bij SBS6: ”Peter R. de Vries, misdaadverslaggever”.
Dat hij zijn persoonlijke bekendheid volop benut in zijn politieke strijd, blijkt mede uit de naam die hij zijn partij gegeven heeft, Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht & Vooruitgang (PRDV), die precies is opgebouwd uit zijn eigen initialen.
Dat velen De Vries kennen als een kerel-uit-één-stuk, als een doortastende crimefighter, betekent niet dat hij nooit kritiek kreeg. Een smet op zijn blazoen is zijn langdurige vriendschap met topcrimineel en Heineken-ontvoerder Cor van Hout, een vriendschap die zo ver ging dat De Vries spreker was op de begrafenis van Van Hout, die begin 2003 werd doodgeschoten.