Binnenland

„Verzekeraars potten hogere zorgpremie op"

AMSTERDAM (ANP) – Zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar hogere premies in rekening gebracht, maar de extra inkomsten opgepot.

22 October 2005 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

In plaats van meer geld uit te geven aan zorg, zijn de premies vooral gebruikt om de financiële buffers te verstevigen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant onder de veertig grootste zorgverzekeraars.Gemiddeld werd vorig jaar per verzekerde 1636 euro aan premies geïncasseerd. Dat is 59 euro meer dan in 2003. Per verzekerde stegen de uitgaven aan zorg met 5 euro naar 1513 euro. Op een bestand van circa zestien miljoen verzekerden komt dat neer op een winst van ruim 800 miljoen euro.

De verzekeraars hebben volgens de Volkskrant de winst vooral te danken aan de goedkopere merkloze medicijnen. Onder druk van het kabinet–Balkenende–1 heeft de farmaceutische industrie de prijzen van medicijnen zonder patent fors verlaagd. De verzekeraars bespaarden met deze afspraak in 2004 circa 600 miljoen euro, maar gaven volgens de krant deze korting niet door aan de premiebetalers.

De extra premie–inkomsten zijn volgens het onderzoek, waaraan bijna alle verzekeraars hebben meegewerkt, vooral door de voormalige ziekenfondsen gebruikt om de reserves te verhogen. Daarnaast wordt geld apart gezet voor een reclame–offensief, omdat de verzekeraars in het nieuwe zorgstelsel meer de concurrentie met elkaar moeten aangaan.

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het raar dat er een punt van wordt gemaakt dat verzekeraars premiegelden in reclame steken. „Je vraagt supermarkten toch ook niet meer te adverteren, omdat dan de producten goedkoper worden?”

Verder noemt de ZN–zegsman het „totaal geen verrassing” dat vooral de ziekenfondsen bezig zijn buffers te verhogen. Volgend jaar verdwijnt door het nieuwe stelsel het verschil tussen particuliere en ziekenfondsverzekeringen en moeten de laatste ook aan de eisen van De Nederlandsche Bank voldoen. „Dan moeten ziekenfondsen ten minste 8 procent van hun jaaromzet als reserve achter de hand hebben, terwijl dat nu nog 6 procent is. Particuliere verzekeraars kennen al veel grotere reserves van wel 20 procent”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer