Binnenland

Bevolking wil verbod op hoofddoek bij ambtenaar

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat er een wet komt die ambtenaren verbiedt een hoofddoek of andere islamitische kledij te dragen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van het onafhankelijk weekblad Binnenlands Bestuur.

ANP
5 August 2005 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:49

Dat heeft de resultaten vrijdag gepubliceerd.

Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer is er tot dusver altijd tegen geweest om religieuze uitingen van ambtenaren, zoals hoofddoekjes, te verbieden. Ook wethouders vinden dat islamitische kledij moet kunnen, zolang het maar niet gaat om verhullende sluiers of djellaba’s. Het onderzoek werd gehouden onder 433 Nederlanders van achttien jaar en ouder, 292 werknemers van de overheid en vijftig wethouders.

Nederlanders hebben in de afgelopen twee jaar meer afkeer gekregen van moslimdracht bij ambtenaren. In een soortgelijk onderzoek in 2003 vond een meerderheid een hoofddoek bij overheidsfunctionarissen nog acceptabel. Nu heeft 57 procent van de burgers principieel bezwaar tegen een lerares met een hoofddoek, 77 procent wil geen politieagentes met hoofddoek en 81 procent wil niet dat een rechter die draagt.

Circa 63 procent is voorstander van een wettelijk verbod op het dragen van een hoofddoek door ambtenaren. Ongeveer 80 procent is het grotendeels eens met de stelling dat er een wet moet komen die het dragen van alle islamitische kledij door ambtenaren verbiedt. De meeste Nederlanders zijn tegen een hoofddoek bij ambtenaren, omdat ze deze kledij opvatten als een weigering tot aanpassing aan de Nederlandse normen.

De meeste partijen in de Tweede Kamer konden zich vorig jaar tijdens een debat over religieuze uitingen door ambtenaren vinden in de huidige kledingregels dat hoofddoekjes mogen tenzij de veiligheid, functionaliteit of onpartijdigheid in het geding komt. Dat gebeurt vooral bij functies in uniform. In elk geval de LPF en de eenmansfractie Groep Wilders vinden dat hoofddoekjes in publieke functies moeten worden verboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer