Buitenland
Bush herdenkt Amerikaanse militairen in Normandië

De Amerikaanse president George W. Bush herdenkt maandag in het Franse Normandië de Amerikaanse militairen die vielen tijdens de geallieerde invasie in juni 1944.

Bush arriveerde samen met de Franse president Chirac met een helikopter in Sainte-Mère-Eglise, de eerste plaats die na de invasie door Amerikaanse troepen werd bevrijd. Zij woonden samen met hun echtegenotes hier een kerkdienst bij.

Na de dienst maakt Bush met de helikopter een vlucht over de stranden waar de invasie plaatshad. Daarna gaan de beide staatshoofden naar de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Colleville-sur-Mer. Deze kijkt uit over Omaha Beach, een van de landingsplaatsen op 6 juni 1944.

Na afloop van de kerkdienst in Sainte-Mère-Eglise stelde Chirac zich achter de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme. „Door eer te bewijzen aan hen die vochten voor de vrijheid in 1944 en die vandaag vechten tegen het terrorisme, verwerpen wij fanatisme, racisme en xenofobie”, aldus Chirac.

Iedere keer als de essentie van ons bestaan op het spel staat, kunnen de Verenigde Staten op ons rekenen, zei het Franse staatshoofd. „Het is een gevecht voor tolerantie en humanisme. Het is een strijd die we samen voeren en samen zullen winnen.”

Na het bezoek aan de begraafplaats verlaat Bush Frankrijk. Hij reist dan door naar Italië waar hij een NAVO-top zal bijwonen in de Italiaanse hoofdstad Rome.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer