Binnenland
Urinetest naar drugs bij militairen mag

Het invoeren van een urinetest bij militairen om te controleren op drugsgebruik mag. Het is een legitiem en proportioneel middel. Dat blijkt uit een advies van staatsraad mr. R. Hoekstra aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Die wil militairen al langer testen op drugsgebruik en had Hoekstra vorig jaar september om advies gevraagd.

ANP

Van der Knaap wil de drugstesten nu ook daadwerkelijk gaan invoeren, maar daarvoor moet eerst nog een artikel van de Militaire ambtenarenwet worden aangepast. Daarna volgt een proef met de urinetest bij een krijgsmachtonderdeel.

Defensie voert al langer een ’zero–tolerance–beleid’ bij drugsgebruik onder militairen. Wie betrapt wordt op handel in drugs of gebruik van hard drugs, wordt onmiddellijk ontslagen. Softdrugsgebruikers krijgen maximaal een waarschuwing. Bij herhaald gebruik van soft drugs volgt eveneens ontslag.

Volgens Hoekstra is de urinetest legitiem „als preventief middel in het kader van het drugsbestrijdingsbeleid”. De test is volgens Hoekstra geen medische handeling en hoeft dan ook niet te worden uitgevoerd door een arts. Hoekstra stelt dat militairen voorbereid moeten zijn op het verrichten van topprestaties, waarbij een grote mate van concentratie is vereist. Dat gaat volgens Hoekstra en Van der Knaap niet samen met drugsgebruik.

Toen Van der Knaap vorig jaar met zijn plannen voor een urinetest kwam, bleken de vakbonden voor defensiepersoneel fel tegen. Zij zien het als een schending van de privacy en vinden bovendien dat een militair net als andere Nederlanders tijdens zijn vakantie een joint moet kunnen roken. Een Kamermeerderheid van in elk geval de regeringspartijen CDA, VVD en D66 steunt Van der Knaap wel. Vorig voorjaar raakte vooral de Koninklijke Marine in opspraak door gevallen van drugsgebruik en drugshandel onder mariniers op de Antillen en op het fregat Van Speijk. De Amerikaanse marine en mariniers gebruiken al jaren dergelijke controles.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer