Amerikaans patent op kloneren mensen
CHICAGO - Het Amerikaanse patentbureau PTO heeft octrooi verleend op een methode voor het kloneren van mensen. Het octrooi is toegekend aan de universiteit van Missouri, die samenwerkt met Biotransplant, een biotechbedrijf uit Massachusetts. De organisatie Patent Watch ontdekte het octrooi donderdag. Een Amerikaanse bio-ethicus spreekt over een nieuwe vorm van slavernij.
Het patent US 6.211.429 is al op 3 april 2001 verleend, maar bleef tot nu toe onopgemerkt. Het beschrijft een techniek voor het maken van een kloon van een zoogdier via de techniek die ook de makers van het Schotse schaap Dolly gebruikten. De toepassing van het patent strekt zich uit tot alle zoogdieren, en daarbij zijn met name menselijke eicellen genoemd. De aanvraag is duidelijk niet bedoeld voor therapeutisch kloneren (waarbij de kloonembryo’s maar een of twee weken in leven blijven), maar voor het reproductief kloneren. De tekst luidt: „De huidige uitvinding omvat de levende, gekloneerde producten geproduceerd bij elk van de hier beschreven methoden.”De organisatie Americans Ban to Cloning (ABC) noemt het onwaarschijnlijk dat er sprake is van een vergissing. Het zou eenvoudig geweest zijn om menselijke cellen of klonen van dit patent uit te sluiten, maar die zijn juist expliciet in het patent vermeld. Directeur A. Kimbrell van Patent Watch zegt: „Dit is geen hellend vlak meer, maar een ethische en juridische vrije val.”
Ook dr. J. F. Kilner, directeur van het Centrum voor Bio-ethiek en Menselijke Waardigheid, veroordeelt het patent in krasse bewoordingen. „Dit is een verpletterende slag voor essentiële menselijke rechten en waardigheid. Wat is slavernij meer dan dat de ene persoon eigenaar is van de ander? Door een bedrijf eigendomsrecht te verlenen op menselijke klonen verleent de overheid goedkeuring aan een nieuwe vorm van slavernij. Als dat het geval is, moeten mensen hierover dezelfde verontwaardiging hebben alsof er vandaag een Afrikaans-Amerikaans kind verkocht werd op een veiling aan de hoogste bieder.”