Binnenland
„Betaald voetbal afschaffen”

Maar liefst 35 procent van het publiek ergert zich zo aan het voetbalvandalisme dat het het betaald voetbal helemaal wil afschaffen.

Redactie politiek

Een meerderheid (54 procent) vindt dat supporters van de uitspelende ploeg niet meer moeten worden toegelaten bij risicowedstrijden.

Dat wijst een enquête van het NIPO uit die maandag onder 504 mensen werd gehouden. Het bureau voerde het onderzoek uit in opdracht van RTL Nieuws. Aanleiding vormden de rellen rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax van zondag.

Over de vraag wie op moet draaien voor de schade is geen enkele discussie nodig: 100 procent van de ondervraagden wijst naar de vernielzuchtige supporters. Daarnaast wil bijna tweederde van de Nederlanders de betrokken clubs aansprakelijk stellen.

Bij een peiling van de digitale krant van het Reformatorisch Dagblad verklaart 82,9 procent van de 621 stemmers zich voor het weren van supporters bij uitwedstrijden van hun club: 58,9 procent vanwege de beveiligingskosten en 24 procent vanwege het gevaar voor omwonenden. Anderen zijn tegen, omdat de goeden zo onder de kwaden lijden of omdat ze vrezen dat de rellen zich zullen verplaatsen.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat voetbalclubs snel in actie dienen te komen tegen voetbalgeweld. „Er is genoeg gediscussieerd”, zei hij in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Voetbalclubs dienen op korte termijn pasfoto’s van supporters te verzamelen. Zo kunnen hooligans geweerd worden bij een stadionverbod. Remkes geeft aan dat zijn geduld op is. Als de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam samen met de landelijke voetbalbond, politie en openbaar ministerie besluiten volgend seizoen geen supporters bij uitwedstrijden toe te laten, zal hij dat initiatief ondersteunen.

Van de 43 amokmakers zijn er inmiddels 33 via snelrecht met een transactie of dagvaarding naar huis gestuurd. Tien zitten er nog vast. Volgens de politievakorganisatie ACP hebben de rellen van zondag veel indruk gemaakt op de betrokken politiemensen. Agenten moesten af en toe man-tegen-mangevechten leveren. Relschoppers bekogelden hen met stenen en staven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer