Binnenland
Ernstige voetbalrellen schokken Kamer

Bij ernstige voetbalrellen in Rotterdam zijn zondag zeven politiemensen en ten minste drie supporters gewond geraakt. Ook werden op grote schaal vernielingen aangericht.

Redactie politiek
ROTTERDAM - De politie zette zondag een waterkanon in bij supportersrellen in Rotterdam. Zeven politiemensen en minstens drie supporters raakten door de onlusten gewond. Foto ANP
ROTTERDAM - De politie zette zondag een waterkanon in bij supportersrellen in Rotterdam. Zeven politiemensen en minstens drie supporters raakten door de onlusten gewond. Foto ANP

De schade loopt in de tonnen. Geschokte kamerleden eisen van minister Remkes van Binnenlandse Zaken harde maatregelen.

Sinds de grootschalige rellen in 1999 in het centrum van Rotterdam deden zich niet meer zulke hevige onlusten rond een voetbalwedstrijd voor. Zondag speelde Feyenoord tegen Ajax, een klassieker die al weken de leiding van het politiekorps in de Maasstad bezighield.

Nadat Ajax-supporters het interieur van een trein hadden gesloopt en brand hadden gesticht, zag de NS zich genoodzaakt de spanning van de bovenleiding af te halen. Het treinverkeer raakte daardoor ontregeld. Andere Ajax-fans werden opgewacht door Feyenoord-aanhangers. De ME moest ingrijpen om een massale vechtpartij te voorkomen. De Rotterdamse burgemeester Opstelten besloot de supporters terug te sturen naar Amsterdam. Een groep Ajax-supporters die niet tijdig was afgevoerd, werd na de wedstrijd door Feyenoord-aanhangers met stenen bekogeld. Pas na diverse felle charges van de mobiele eenheid werd het rustig.

Een supporter raakte ernstig gewond toen vuurwerk in zijn broekzak ontplofte. De politie arresteerde 43 mensen. Van hen zijn er acht in verzekering gesteld. Volgens de NS kan de schade voor de spoorwegen oplopen tot 1 miljoen euro.

VVD-Tweede-Kamerlid Rijpstra vindt dat voetbalvandalen persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld voor de schade die ze aanrichten. Het CDA ziet een oplossing in het spelen van risicowedstrijden zonder aanhangers van de uitspelende club. De partij krijgt daarbij steun van de PvdA. De fractie roept morgen minister Remkes van Binnenlandse Zaken op het matje in de Tweede Kamer.

SGP’er Van der Staaij vindt dat het hoog tijd wordt voor een vergaande aanpak. „Het is absurd dat voetbalsupporters zo veel overlast en schade kunnen veroorzaken. Dit zou nergens anders in de samenleving worden getolereerd. Dan laat ik de verstoring van de zondagsrust nog buiten beschouwing. Het zou mogelijk moeten zijn zulke risicowedstrijden te verbieden.”

Verder denkt hij aan verdergaande beperkingen voor de verkoop van alcohol rond het openbaar vervoer en meer mogelijkheden om zowel de schade te verhalen als strafrechtelijke maatregelen te treffen. „Het gaat wat ons betreft niet gauw te ver”, aldus de SGP’er.

Ook CU-kamerlid Slob bepleit rigoureuze maatregelen. „Mijn eerste reactie is: Betaald voetbal verbieden, maar ik begrijp dat dat niet haalbaar is. Ik teken er ook bij aan dat dit soort voetbalgeweld de laatste jaren niet meer is voorgekomen. De aanpak heeft dus wel wat uitgehaald. Wel moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat het nu weer opleeft. Ik denk vooral aan lik op stuk. Laat de veroorzakers maar opdraaien voor de schade. Dat zal anderen hopelijk van zulk gedrag weerhouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer