Een aardbeving met een magnitude van 8,7 heeft maandag een uur voor middernacht de westkust van Indonesië getroffen. Huizen stortten in, vaak al slapende bewoners raakten bedolven onder het puin en in de hele regio brak paniek uit omdat gevreesd werd voor een nieuwe verwoestende tsunami. dinsdagmorgen deed zich in het gebied een naschok voor met een magnitude van 5,7.
Vooral het vlak bij Sumatra gelegen Nias is zwaar door de aardbeving getroffen. Op het eiland stortten tal van gebouwen in. De opgaven van het aantal slachtoffers variëren. Volgens vice-president Jusuf Kalla zijn er tussen de 1000 en 2000 doden gevallen. Het gaat om een ruwe schatting, zei Kalla, gebaseerd op het aantal huizen dat is ingestort. In andere berichten, die waarschijnlijk gebaseerd waren op tellingen, was sprake van enkele honderden doden.
De eerste groepen hulpverleners zijn dinsdag aangekomen. Volgens het Indonesische Rode Kruis zijn hulpverleners naar Nias en het nabijgelegen eiland Sumeuluë gestuurd. „De verwoesting en het aantal slachtoffers lijken op Nias veel ernstiger te zijn”, aldus een woordvoerder.
Bij de tsunami van tweede kerstdag kwamen op Nias zeker 340 mensen om het leven en raakten er 10.000 hun huis kwijt.
President Susilo Bambang Yudhoyono heeft een bezoek aan Australië uitgesteld en was van plan naar Nias te vliegen om de schade in ogenschouw te nemen. Het eiland ligt het dichtst bij het epicentrum van de beving, dat zich volgens de Amerikaanse geologische dienst op ongeveer 30 kilometer diepte op 410 kilometer ten zuidwesten van Banda Atjeh in de Andamanzee bevond. De beving deed zich voor langs dezelfde breuklijn als de beving van 9,0 die op 26 december de tsunami-ramp veroorzaakte.
De landen aan de Indische Oceaan die toen getroffen werden, vaardigden onmiddellijk waarschuwingen uit voor een nieuwe tsunami. Overal vluchtten kustbewoners naar hogere gronden. In Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie die de vorige keer het zwaarst werd getroffen, stroomden duizenden mensen de straat op om zich per motor of auto in veiligheid te brengen. Langs de hele oostkust van Sri Lanka loeiden sirenes en president Chandrika Kumaratunga riep de kustbewoners op zich uit de voeten te maken. Toen de gevreesde golven uitbleven, werden de tsunami-waarschuwingen ingetrokken.
De ravage op Nias is groot. Politieagenten trokken op verschillende plaatsen de lichamen van kinderen onder het puin vandaan. Rond de markt in het plaatsje Gunungsitoli stortte zeker 70 procent van de gebouwen in. Omdat de aardbeving om 23.09 uur plaatsvond, waren veel mensen thuis, waardoor het aantal slachtoffers nog flink kan toenemen.
De reddingsoperatie verloopt moeizaam omdat de stroom is uitgevallen. Ook is het moeilijk informatie te krijgen, omdat bijna iedereen de bergen in is gevlucht.
Vanuit veel landen is hulp aangeboden aan het gebied dat is getroffen door de zeebeving. Australië heeft reddingswerkers klaarstaan, Nieuw-Zeeland stuurt artsen en Japan wil bieden „wat nodig is”, aldus premier Koizumi. Ook Turkije stuurt hulpverleners, als daarom wordt gevraagd.
Dave Jenkins, een Nieuw-Zeelandse arts en surfer die vanuit Padang op West-Sumatra de hulporganisatie SurfAid International runt, zei te vrezen voor de veiligheid van de ongeveer 10.000 bewoners van de Banyakeilanden, die dicht bij het epicentrum van de beving liggen. Hij zei dat zijn organisatie een boot met twee artsen, onder wie hijzelf, twee verpleegkundigen en medische benodigdheden naar de eilandjes stuurt.
De beving van 26 december bij Sumatra had een magnitude van 9. Naast de 174.000 doden worden nog 106.000 mensen vermist. Meer dan 1,5 miljoen mensen raakten dakloos.
Britse wetenschappers hadden twee weken geleden al voorspeld dat het zeer waarschijnlijk was dat het Indonesische eiland Sumatra snel opnieuw zou worden getroffen door een zware zeebeving. Het team van de universiteit van Ulster presenteerde op 17 maart een verontrustend rapport. Daarin stond dat door de zeebeving van 26 december de druk op de breuklijnen in het gebied sterk is vergroot, waardoor er grote kans op herhaling is. De onderzoekers voorspelden dat zich onder de zeebodem een schok van 8,5 op de schaal van Richter zou kunnen voordoen. De beving van maandag viel zwaarder uit.