PolitiekPodcast Bellen met Den Haag

Intrekken transgenderwet: onbesuisde actie of meesterstunt?

De geschiedenis van de transgenderwet is complex. De wet maakt het mogelijk voor individuen om hun geslachtsregistratie aan te passen. Sinds 2013 zijn er twee vereisten van kracht: er is een deskundigenverklaring nodig en er geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. In het meest recente voorstel worden ook die eisen echter geschrapt.

Redactie podcast
14 April 2025 16:39Leestijd 2 minuten
beeld RD
beeld RD

Een motie van onder andere de SGP om dit vergaande voorstel in te trekken en de transgenderwet vooralsnog ongewijzigd te laten, kreeg vorige week de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Een aantal partijen verwijt de SGP dat daarmee een debat over de wet uit de weg wordt gegaan. Ook de voorzitter van de ChristenUniejongeren uit kritiek op de handelwijze van de SGP. In een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad stelt hij dat „wie het debat mijdt, de kern van het parlementaire werk miskent”. In de podcast Bellen met Den Haag gaat Jakko Gunst in op de vraag of die kritiek wel terecht is, mede in het licht van de nogal merkwaardige en turbulente voorgeschiedenis van deze wetsbehandeling.

De zogenoemde translobby probeert ook invloed uit te oefenen op de wetgeving. Het COC speelt daarin een belangrijke rol. „In het debat proberen ze de discussie te koppelen aan het thema mensenrechten. Ben je voor mensenrechten, dan stem je ook voor een verruiming van de transgenderrechten, zo is de boodschap van het COC”, geeft Jakko aan.

In de aflevering van vandaag bespreekt Jakko Gunst uitvoerig de geschiedenis, de kritiek en het politieke spel rondom de transgenderwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer