OpinieCommentaar

Terechte zorg Amerikaan over beleid Trump

De eerste signalen zijn er dat bij de Amerikaanse kiezer verzet groeit tegen het beleid van president Trump. Zaterdag gingen duizenden burgers de straat op om te protesteren. Ze zijn boos, bang en bezorgd.

Hoofdredactie
7 April 2025 09:28Leestijd 3 minuten
Een demonstratie tegen president Trump, afgelopen zaterdag in Los Angeles. In veel grote steden in de VS waren zaterdag protesten tegen het beleid van Trump. beeld AFP, Etienne Laurent
Een demonstratie tegen president Trump, afgelopen zaterdag in Los Angeles. In veel grote steden in de VS waren zaterdag protesten tegen het beleid van Trump. beeld AFP, Etienne Laurent

De boosheid zit vooral bij het progressieve deel van de Amerikanen. Zij winden zich op omdat Trump de door hen hooggewaardeerde vrijheden beknot. Het gaat dan om vooral om zaken als het recht op abortus of de rechten van transgenders.

Juist die punten zijn voor conservatieve Amerikanen de belangrijkste reden om Trump te steunen. Zij halen opgelucht adem omdat er eindelijk iemand in het Witte Huis zit die terug wil naar een samenleving waarin de conservatief christelijke waarden centraal staan.

Bang zijn groepen als (illegale) immigranten, milieuactivisten, ambtenaren en mensen die zich zorgen maken over de toekomst van de democratie. Zij vrezen de maatregelen van Trump om migranten het land uit te zetten of die hun in hun streven het zwijgen opleggen. Daarbij is het niet zo dat alleen Republikeinse kiezers op deze punten Trump steunen. Ook veel Democraten willen dat illegale immigratie een halt wordt toegeroepen. En er zijn ook Democraten die genoeg hebben van het gedram van milieuactivisten.

Breed leeft de bezorgdheid over de vraag of Trumps beleid voldoende garanties biedt voor een leefbaar bestaan

Angst leeft er zeker bij ambtenaren. Zij zijn bang voor hun baan. De massaontslagen die onder leiding van Elon Musk zijn georganiseerd, hebben bij het hele federale ambtenarenapparaat grote onzekerheid gebracht. Voor velen is dat rigoureuze bezuinigingsbeleid een indicatie dat de president het niet zo nauw neemt met wettelijke regels en garanties. Mede daardoor is de klemmende vraag voor veel Amerikanen: Stevenen we af op een autocratie waarin één man volledig de dienst uitmaakt?

Het breedst leeft de bezorgdheid over de vraag of de politiek van Trump voldoende garanties biedt voor een leefbaar bestaan. Dan gaat het om zaken als de prijs van consumptiegoederen of om de vraag of er in de toekomst nog wel betaalbare en adequate gezondheidszorg bestaat. En die zorg is niet misplaatst. De tarieven voor buitenlandse goederen, die komende woensdag ingaan, zullen naar verwachting vooral de Amerikaanse kiezer zelf treffen. Het spook van inflatie waart rond. De universiteit van Harvard heeft berekend dat een gemiddeld Amerikaans gezin er door de heffing ongeveer 3800 dollar per jaar op achteruit gaat.

Het valt zeer te betwijfelen of deze boosheid, angst en zorg voor Trump reden vormen om zijn beleid bij te stellen. Wel beseft hij dat er iets broeit. Niet voor niets zei hij dat er eerst veel zuur komt, maar daarna veel zoet. Zijn boodschap is: op termijn wacht er een heerlijke toekomst voor de Amerikaan. Maar deskundigen waarschuwen met goede redenen dat dit wenkend perspectief nooit realiteit zal worden.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer