Binnenland

NAVO-chef Rutte komt deze maand met voorstel nieuwe budgetnorm

NAVO-topman Mark Rutte stelt nog deze maand voor hoe hoog de nieuwe norm voor defensie-uitgaven ongeveer zou moeten zijn. Met dat voorstel wil hij richting geven aan de onderhandelingen tussen de 32 NAVO-landen, waarvan het ene veel hoger inzet dan het andere.

4 April 2025 17:37Gewijzigd op 4 April 2025 18:23Leestijd 2 minuten

De meeste NAVO-landen zijn het erover eens dat de elf jaar geleden gemaakte afspraak om 2 procent van de grootte van hun economie aan defensie te besteden niet meer voldoet. Net nu de meesten dat percentage met hangen en wurgen eindelijk hebben bereikt, is meer geld nodig om bijvoorbeeld de dreiging van Rusland te kunnen afweren. De veruit belangrijkste lidstaat, de Verenigde Staten, wil de norm naar 5 procent opschroeven. Rutte houdt het tot dusver bij „aanzienlijk meer dan 3 procent”.

De NAVO-chef schetst volgens buitenlandminister Caspar Veldkamp later deze maand hoeveel het ongeveer kost om de verdediging van de alliantie weer op peil te krijgen. Rutte zal volgens ingewijden ook voorstellen hoeveel jaar de lidstaten daarvoor zouden kunnen nemen en of ze bijvoorbeeld tussendoelen afspreken. Het mag in ieder geval niet weer tien jaar duren, zoals bij de afgesproken 2 procent, klinkt het bij menig lidstaat.

NAVO-landen als Canada, Spanje, Italië en België moeten echter van zover komen dat ze de vele miljarden euro’s voor een hoog nieuw streefdoel nauwelijks kunnen opbrengen. Zeker landen met hoge schulden en begrotingstekorten, zoals de laatste drie.

Sommige landen zoeken daarom naar uitgaven die ze voortaan ook zouden kunnen bestempelen als defensiebestedingen. Zoals een nieuwe snelweg waarover ook tanks sneller oostwaarts kunnen rijden, of cyberbeveiliging die ook tegen Russische hackers beschermt. Maar de regels en definities worden niet verwaterd, stelt Rutte. „Dat ligt allemaal vast.”

Na de voorstellen van Rutte „zou het snel kunnen gaan”, zegt een hoge NAVO-diplomaat. Maar de top in juni in Den Haag, waar de 32 bondgenoten het eens moeten worden, is nog wel ver weg. Daardoor is er ook nog veel tijd voor critici om er gaten in te schieten, tekent de bron aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer