ECB lijdt recordverlies van bijna 8 miljard euro
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorig jaar een recordverlies geleden van bijna 8 miljard euro, na een tekort van ruim 1 miljard euro in 2023. Dat komt doordat de centrale bank veel geld kwijt was aan rentelasten, terwijl eerder opgekochte obligaties niet meer zijn gaan opleveren.
Het verlies komt niet onverwacht. Eerder was al duidelijk dat er een aantal jaren met verliezen zou aankomen als gevolg van de inspanningen van de centrale bank om prijsstabiliteit na te streven. Als onderdeel van die maatregelen kocht de ECB eerder namelijk massaal obligaties op. Toen de ECB in 2022 en 2023 zijn rentetarieven voor de eurozone in rap tempo verhoogde om de hoge inflatie in het eurogebied tegen te gaan, betekende dit ook dat de ECB zelf meer rente moest gaan betalen op zijn financiële verplichtingen.
Het is mogelijk dat de ECB ook in de komende jaren verlies lijdt. Maar die verliezen zullen waarschijnlijk lager zijn dan in de afgelopen twee jaar. Dit komt doordat de centrale bank tevens zijn balans verkleint door aflopende obligaties niet te vervangen. Mogelijk gaat de rente ook weer verder omlaag, aangezien de inflatie inmiddels niet meer zo hoog is. Uiteindelijk verwacht de centrale bank wel weer winst te maken.
Centrale banken wereldwijd ondervinden momenteel de financiële gevolgen van de eerdere inflatiegolf die forse renteverhogingen noodzakelijk maakte. De Nederlandsche Bank (DNB) komt later pas met zijn jaarverslag over 2024. Ook daarin zal waarschijnlijk sprake zijn van dieprode cijfers.
Bij DNB zorgde de stijgende rente in 2023 al voor het eerste jaarverlies sinds 1931. Toen kwam DNB onder de streep bijna een half miljard euro tekort. Toch was er volgens DNB geen reden tot bezorgdheid. De kerntaak van de centrale bank, het zorgen voor prijsstabiliteit, zou niet in het geding komen. Het gevolg is wel dat DNB voorlopig geen dividend kan uitkeren aan de Nederlandse staat.