Binnenland

Brabant en Zeeland stoppen procedures tegen ethaankraker Ineos

De provincies Noord-Brabant en Zeeland stoppen de juridische procedures tegen de bouw van de Project One-fabriek van chemiebedrijf Ineos. In de nieuwe fabriek in het havengebied van Antwerpen wordt ethaan omgezet in ethyleen, een grondstof voor plastic. Zeeland en Brabant vreesden dat hierdoor veel stikstof zou neerslaan in beschermde Natura 2000-gebieden als de Brabantse Wal. Na intensief overleg met de Vlaamse overheid melden ze nu dat ze er vertrouwen in hebben dat die stikstofuitstoot de komende jaren daalt.

ANP
19 February 2025 09:42Gewijzigd op 19 February 2025 10:20

„Constructieve overleggen hebben geleid tot onze conclusie dat de effecten van de vergrote uitstoot van Ineos op de Brabantse Wal aanvaardbaar zijn”, stelt Saskia Boelema, de Brabantse gedeputeerde vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Haar Zeeuwse collega Wilfried Nielen (natuur) wijst erop dat „grensoverschrijdende stikstofproblematiek” voortaan gezamenlijk wordt aangepakt. „We gaan kennis over beleid en vergunning systematisch uitwisselen en ook voor toekomstige ontwikkelingen maken we afspraken over het toetsen van grensoverschrijdende effecten.”

De twee provincies tekenden eerder beroep aan tegen verschillende vergunningen voor de nieuwe ethaankraker. Milieuorganisaties begonnen een zaak tegen de komst van wat zij noemen „Europa’s grootste plasticproject”. Eind 2024 overlegden Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen om de verschillen van inzicht buiten de rechter om op te lossen. Die gesprekken en nieuwe informatie uit Vlaanderen over de stikstofuitstoot in de omgeving hebben de bestuurders in Noord-Brabant en Zeeland overtuigd. „Daardoor hebben we nieuwe inzichten gekregen die voor ons noodzakelijk waren om de procedures te staken”, aldus Boelema.

De Vlaamse stikstofaanpak moet ervoor zorgen dat er minder stikstof uit de Antwerpse haven in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden belandt, meldt Zeeland. „Bovendien wordt de dalende stikstoftrend jaarlijks gemonitord en worden, bij afwijken van beleidsdoelstellingen regels aangescherpt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer