IEA rekent op sterkere stijging stroomverbruik
Het wereldwijde stroomverbruik stijgt tot en met 2027 jaarlijks met bijna 4 procent, voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit sneller dan de afgelopen jaren. Dat komt voor een groot deel doordat de industrie in veel landen meer elektriciteit nodig heeft. Daarnaast groeit het verbruik doordat meer gebouwen airconditioning krijgen en veel nieuwe datacenters door de AI-toepassingen worden bijgebouwd.
Volgens berekeningen van de beleidsadviseur voor energiezaken staat alle stroom die jaarlijks extra zal worden gebruikt gelijk aan het totale elektriciteitsverbruik van Japan in een heel jaar. De groei komt vooral voor rekening van opkomende economieën, met name China. Het land heeft al een omvangrijke industrie en maakt ook steeds meer zonnepanelen, elektrische auto’s en batterijen, waarvoor extra energie nodig is.
In de Verenigde Staten zal de vraag naar elektriciteit jaarlijks 2 procent stijgen, verwacht het IEA. Datacenters die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie ondersteunen hebben veel stroom nodig, wat een grote rol speelt bij die stijging. In de Europese Unie verwacht het agentschap een „bescheidenere” toename.
De extra vraag naar elektriciteit kan opgevangen worden door de groei van stroomopwekking waarbij weinig of geen CO2 vrijkomt, schrijft het IEA in zijn nieuwe rapport over de elektriciteitsmarkt. Zo zijn de extra zonnepanelen die er wereldwijd bijkomen waarschijnlijk goed om de helft van de extra benodigde stroom te leveren. Ook leveren kerncentrales de komende jaren steeds meer stroom, voorspelt de organisatie.