OpinieCommentaar
Meester onmisbaar op de basisschool
Het kan bijna niet anders of heel wat mensen die het onderwijs een warm hart toedragen maakten deze week een vreugdesprongetje: meer studenten kiezen voor de pabo en onder hen stijgt ook het aantal jongens. Dat is net zoiets als de zon die even door de wolken heen weet te dringen. Zo’n lichtstraal verwarmt, doet goed, geeft hoop.
Hoofdredactie
![Slechts 13 procent van de leerkrachten op de basisscholen is op dit moment man. Dat meer jongens dan voorheen zich hebben aangemeld voor een studie aan de pabo is daarom goed nieuws voor het onderwijs. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg](https://images.rd.nl/fill/crop:2500:1563:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F240460_252a06aa56.jpeg)
Goed nieuws verdient een podium. Dit geldt al helemaal voor de deze week gepresenteerde cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Meer jongeren willen voor de klas in het basisonderwijs, wat resulteerde in een stijging van 8,9 procent van het aantal aanmeldingen.
Zeker wat betreft het dossier van personeelstekorten in het basis- en voortgezet onderwijs zijn berichten als deze een opsteker. Al te lang doen verhalen de ronde over lerarentekorten, lesuitval, onbevoegde docenten voor de klas, het gebrek aan mannelijke docenten in met name het basisonderwijs, de vergrijzing van het lerarenkorps en griepgolven die de wereld voor roostermakers nog ingewikkelder maken dan die soms al is.
Aantal nieuwe pabostudenten stijgt flink: „Opvallend meer interesse van jongens”
En over kinderen en jongeren die niet het onderwijs krijgen dat ze zo nodig hebben.
Er wordt heel veel uit de kast gehaald om het onderwijs als werkkring aantrekkelijker te maken. De lerarensalarissen zijn de afgelopen jaren fors gestegen, er is oog voor de grote werkdruk die het onderwijzend personeel ervaart, aanlokkelijke regelingen voor zijinstromers werden uitgedacht en ingevoerd. Waardering voor die inspanningen vanuit overheid en scholen is op zijn plaats.
De cijfers van DUO geven hoop. De 6000 gestarte pabostudenten zijn hard nodig om de –op dit moment– ruim 7500 fulltimebanen in het primair onderwijs vervuld te krijgen. Onder hen is dus ook een toenemend aantal jongens, wat tegemoetkomt aan een vurige wens. Slechts 13 procent van de leerkrachten op de basisscholen is man.
Geen kwaad woord over de vrouwen die op deze scholen hun mannetje staan. Eerlijk is eerlijk: zonder hen zou het primair onderwijs helemaal niet meer draaien. Aan wat vrouwelijke docenten aan vaardigheden in hun mars hebben kunnen mannen vaak niet eens tippen.
Waarmee het laatste woord uiteraard niet is gezegd. Want de man op school voegt wel degelijk veel toe. Schoolteams die uit vrouwen én mannen bestaan bieden een evenwichtiger leeromgeving voor de kinderen. Jongens kunnen zich vaak beter identificeren met een meester dan met een juf. De manier van lesgeven, de interactie met kinderen en het aanbrengen van structuur worden door mannen niet zelden anders ingevuld dan door vrouwen. Dat is allemaal winst.
Het kind op de basisschool is goed af met een juf. Maar ook de meester is meer dan welkom.