Oostenrijkse coalitiegesprekken tussen FPÖ en ÖVP mislukt
De Oostenrijkse coalitiegesprekken tussen de radicaal-rechtse FPÖ en de conservatieve ÖVP zijn mislukt. De FPÖ heeft een compromisvoorstel van de ÖVP afgewezen en daarmee zijn de gesprekken vastgelopen, laat de partij weten. ÖVP en de FPÖ geven elkaar de schuld.
De leider van de FPÖ, Herbert Kickl, zei dat hij „het betreurt dat de onderhandelingen uiteindelijk geen resultaat hebben opgeleverd”. Hij heeft zijn opdracht van president Alexander Van der Bellen om een regering te vormen, opgegeven. Partijvoorzitter Christian Hafenecker geeft de ÖVP de schuld, en zegt dat die partij alleen geïnteresseerd was in macht en ministersposten. Hij eist nieuwe verkiezingen.
De leider van de ÖVP zegt dat het de schuld van Kickl is dat de gesprekken zijn mislukt. „Helaas heeft Herbert Kickl zijn rol van oppositiepoliticus niet kunnen inruilen voor de rol van een regeringsleider”, zegt Christian Stocker.
Wat er nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mogelijk vraagt Van der Bellen de ÖVP om weer te gaan onderhandelen. Partijen die liever niet met de FPÖ in zee wilden, hebben dat eerder al geprobeerd. Maar die gesprekken tussen de ÖVP, de sociaaldemocratische SPÖ en de liberale Neos zijn in januari mislukt. De ÖVP en SPÖ zouden ook zonder Neos een meerderheid van één zetel hebben, al wordt gevreesd dat zo’n meerderheid te instabiel is.
Er is nog een aantal tussenvormen denkbaar. Zo zou Neos een coalitie van ÖVP en SPÖ kunnen steunen, zonder volwaardige coalitiepartner te worden. Ook kan er een minderheidsregering gevormd worden, of een soort zakenkabinet met leden van buiten de politiek. Momenteel zit er een demissionair kabinet van ÖVP en De Groenen.
Nieuwe verkiezingen zouden goed kunnen uitpakken voor de FPÖ. De partij kan volgens opiniepeilingen zo’n 34 procent van de stemmen krijgen. Dat is meer dan de 29 procent bij de verkiezingen in september. Het blijft dan wel de vraag of de partij een coalitiepartner kan vinden. De partij heeft nog nooit een kanselier geleverd.
De Oostenrijkse formatie duurt nu al ruim 130 dagen. Dat is een record voor dat land. Naar verwachting komt Van der Bellen deze woensdag aan het begin van de avond met een verklaring.