Binnenland

Zeeland werkt verder aan opzetten kenniscentrum slavernijverleden

De provincie Zeeland en de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen gaan het plan voor het inrichten van een internationaal Kenniscentrum Slavernijverleden verder uitwerken. Historicus Dienke Hondius heeft als kwartiermaker voor de provincie en gemeenten de haalbaarheid van een kenniscentrum onderzocht. Zij schrijft in haar advies dat een kenniscentrum voor de provincie Zeeland „realiseerbaar” is.

ANP
12 February 2025 09:47Gewijzigd op 12 February 2025 10:36

De colleges van de provincie en de drie Zeeuwse gemeenten hebben daarom besloten geld beschikbaar te stellen voor het aanstellen van twee adviseurs. De provincie maakt hiervoor 70.000 euro vrij en de gemeente Middelburg 50.000 euro. Vlissingen en Veere stellen elk 20.000 euro beschikbaar.

De activiteiten van dit jaar zijn vooral gericht op het in „de etalage zetten” van het kenniscentrum. Om te kunnen starten is er naast de financiële bijdragen van de drie Zeeuwse gemeenten en provincie meer geld nodig, stellen de provincie en gemeenten. Zeeland hoopt op een bijdrage van de Rijksoverheid, maar heeft nog geen concrete toezegging gekregen. „Wij gaan daar niet op wachten en gaan nu zelf vervolgstappen zetten voor het inrichten van een kenniscentrum”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat (cultuur). „Als het Rijk op een gegeven moment instapt, kunnen we de programma’s die we voor ogen hebben verder uitrollen.”

Het is de bedoeling dat het kenniscentrum een belangrijke functie krijgt voor onderzoek naar het slavernijverleden en het overdragen van kennis daarover. Het is nog niet bekend of er op termijn een fysieke plek wordt ingericht als kenniscentrum. De Bat laat weten dat het Zeeuws Archief een goede onderzoeksplek is. Daar wordt nu al veel onderzoek naar het slavernijverleden gedaan. „Verder moet je onder meer denken aan het houden van exposities op allerlei plekken en het geven van educatie aan scholieren.”

De Middelburgsche Commercie Compagnie en de West-Indische Compagnie, waarin de Zeeuwen een prominente rol speelden, vervoerden in de 17e en 18e eeuw duizenden slaven vanuit Afrika naar Amerika. Op 1 juli 2023, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, maakte toenmalig commissaris van de Koning Han Polman namens het provinciebestuur excuses voor het slavernijverleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer