Trump tekent decreet voor sancties tegen Internationaal Strafhof in Den Haag
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet getekend om sancties in te stellen tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC).
![beeld AFP, Ting Shen (Photo by Ting Shen / AFP)](https://images.rd.nl/fill/crop:2447:1530:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F236167_cc13d9b002.jpeg)
Het gaat om financiële sancties en het beperken van visa voor personen die meedoen aan ICC-onderzoeken naar Amerikaanse burgers of burgers van bondgenoten van de Verenigde Staten, zoals Israël.
Trump is boos op het strafhof in Den Haag omdat het een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het ICC verdenkt Netanyahu van verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook.
Het is onduidelijk hoe snel de VS de namen bekendmaken van mensen tegen wie de sancties zijn ingesteld. Het ICC reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om een reactie. Het strafhof heeft maatregelen genomen om het personeel te beschermen tegen de Amerikaanse sancties door de salarissen drie maanden vooruit te betalen, vertelden bronnen vorige maand aan persbureau Reuters.
Reactie Veldkamp
Nederland betreurt het decreet over het Internationaal Strafhof, aldus minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp op X.
„Het werk van het hof is essentieel in de strijd tegen straffeloosheid. Ons land heeft een sterke reputatie en verantwoordelijkheid als gastland van belangrijke internationaalrechtelijke instituten”, zegt Veldkamp.
Reactie Israël
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Saar, verwelkomt de Amerikaanse sancties tegen het ICC. De acties van het hof in Den Haag „zijn immoreel en hebben geen juridische basis”, aldus de minister in een verklaring op X.
Saar schrijft dat het ICC „agressief jaagt op de gekozen leiders van Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten”. Hij wijst erop dat Israël en de Verenigde Staten niet zijn aangesloten bij het Statuut van Rome. Dat betekent dat ze het ICC niet erkennen, in tegenstelling tot de 125 andere landen. Saar omschrijft Israël en de VS als „bloeiende democratieën met legers die zich strikt houden aan het internationaal recht” en beschuldigt het ICC van het ondermijnen van het internationaal recht.