Kamer vreest rompslomp door controle op donaties aan organisaties
Oppositiepartijen maken zich zorgen over het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om de donaties aan maatschappelijke organisaties te controleren. De nieuwe regels moeten burgemeesters of het Openbaar Ministerie (OM) de middelen geven om in te grijpen als zij een vermoeden hebben van ongewenste buitenlandse invloed op bijvoorbeeld moskeeën of weekendscholen. Partijen als DENK, ChristenUnie, CDA en SGP vrezen dat organisaties die niets kwaads in de zin hebben hier last van krijgen.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) vreest dat organisaties als kerken of voedselbanken te maken krijgen met een flinke administratielast, voor het geval ze zich moeten verantwoorden. Ze staat achter het doel om buitenlandse beïnvloeding tegen te gaan. Maar ze past voor een wet waarbij elke euro in een collectepot moet worden vastgelegd, plus de uren van de vrijwilliger die hiermee rondloopt.
Volgens D66’er Joost Sneller kan het kabinet de aangenomen wet als „politiek instrument” inzetten, bijvoorbeeld tegen organisaties die zich verzetten tegen het kabinetsbeleid. Hij mist waarborgen dat de wet niet „selectief en eenzijdig” wordt toegepast.
Verschillende oppositiepartijen stellen kleine aanpassingen aan de wet voor om te voorkomen dat het maatschappelijk middenveld wordt geraakt. Sneller wijst op de „fundamentele bezwaren” van het Adviescollege Toetsing Regeldruk. Diederik van Dijk (SGP) oppert bijvoorbeeld dat maatschappelijke organisaties zich alleen moeten kunnen verantwoorden bij donaties boven de 15.000 euro.
Bente Becker (VVD) vindt ook dat de wet organisaties die geen kwaad in de zin hebben „op geen enkele manier” mag tegenwerken. Maar ze wil ook niet dat de wet zodanig wordt afgezwakt dat die „tandeloos” wordt.
De VVD’er denkt dat organisaties ook geen extra informatie hoeven te verzamelen bovenop de financiële administratie die ze al hebben. Mocht de wet onbedoeld wel tot veel meer administratieve last leiden, dan staat Becker positief tegenover voorstellen die dat moeten veranderen. Coalitiepartijen NSC en BBB staan er vergelijkbaar in. PVV’er Peter Smitskam is vooral tevreden dat de wet er komt: „beter laat dan nooit”.