Binnenland

Raad voor de rechtspraak: dien wetsvoorstellen asiel nu niet in

Dien de wetsvoorstellen over asielnoodmaatregelen en een tweestatusstelsel nu niet in, adviseert de Raad voor de rechtspraak aan asielminister Marjolein Faber. De raad stelt voor om eerst alle maatregelen uit het Europese migratiepact in te voeren. Als de twee wetten van Faber hier ook nog bovenop komen, leidt dat volgens de raad tot een hoge werklast bij de rechtspraak en andere organisaties in de migratieketen.

ANP
27 January 2025 10:37Gewijzigd op 27 January 2025 12:08

Eind vorig jaar uitte de raad al „grote zorgen” over de wetsvoorstellen in een snel uitgebracht advies. Omdat de adviseurs maar een week de tijd hadden om naar de plannen te kijken, was het niet mogelijk om experts bij rechtbanken te raadplegen, terwijl dat wettelijk wel moet. Maandag heeft de raad twee adviezen gepubliceerd waarvoor deze experts wel zijn geraadpleegd.

Het tweestatusstelsel deelt asielzoekers op in mensen die worden vervolgd om hun politieke opvattingen, geloof of seksuele geaardheid en vluchtelingen voor oorlog en geweld. De laatste groep krijgt daarbij minder rechten. De Asielnoodmaatregelenwet regelt onder meer dat verblijfsvergunningen van onbepaalde tijd worden afgeschaft en verblijfsvergunningen van kortere duur worden.

Halverwege 2026 wordt het Europese migratiepact van kracht en dat leidt eveneens tot veel werk bij organisaties die met migratie te maken hebben. „Deze nieuwe Europese regels dwingen tot herziening van het nationale asielsysteem en zullen naar verwachting ook grote gevolgen hebben voor de Rechtspraak en andere organisaties in de migratieketen, zowel op het gebied van werklast als uitvoering”, aldus de Raad voor de rechtspraak.

Bekijk daarom eerst wat de effecten zijn van het migratiepact en vul dat daarna eventueel aan met nationale regels, zo luidt het advies.

De hogere werklast gaat volgens de raad gepaard met hogere kosten voor de rechtspraak. Het tweestatusstelsel kost jaarlijks 46,8 miljoen euro extra en de asielnoodmaatregelenwet 5,8 miljoen euro. In het jaar van de invoering liggen de kosten naar verwachting nog een miljoen euro hoger.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hoopt juist dat de Europese en Nederlandse wijzigingen tegelijk ingevoerd worden, om zo efficiënt mogelijk de systemen en praktische werkwijze aan te passen. „Dan kunnen we er hopelijk jaren mee vooruit”, aldus een woordvoerder. Ook wil de organisatie voorkomen dat mensen onder meerdere verschillende procedures en wettelijke regels vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer