Britse centrale bank stelt Basel-normen jaar uit
De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk stelt de invoering van strengere kapitaaleisen voor banken een jaar uit, tot 1 januari 2027. Volgens de Bank of England is het beter de nieuwe regels later in te voeren, omdat dan meer duidelijkheid is over de stappen die de Verenigde Staten zetten op dit gebied.
Het gaat om de invoering van Basel 3.1-normen, de laatste reeks eisen die het Bazelse comité voor toezicht op banken voorstelt om de stabiliteit van de bankensector te vergroten. Het Basel Committee on Banking Supervision ontwikkelde die nieuwe normen na de financiële crisis die in 2008 ontstond in de bankensector.
De nieuwe Basel-normen die de Britten nu uitstellen, moeten het gemakkelijker maken om kapitaalbuffers van banken met elkaar te vergelijken. In de Verenigde Staten is veel verzet tegen strengere bankenregels, wat onduidelijkheid veroorzaakt over hoe de omvangrijke Amerikaanse financiële sector met de voorstellen van het comité zal omgaan.
Het Verenigd Koninkrijk is de eerste grote economie die uitstel van de Basel-normen aankondigt sinds de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten. Onder Trump krijgen voorstanders van lossere bankenregels vermoedelijk meer invloed.
Als banken grotere kapitaalbuffers moeten aanhouden, hebben ze vaak minder ruimte om kredieten te verstrekken of aandeelhouders te belonen. Om die reden verzetten veel Amerikaanse banken zich tegen de nieuwste Basel-normen. Mocht dat leiden tot lossere regels in de VS dan in andere landen, dan kan dit een concurrentienadeel opleveren in strengere landen.
Centralebankiers waarschuwen tegelijkertijd voor te losse regels die voor nieuwe financiële crises kunnen zorgen. Sam Woods, bestuurder bij de Bank of England, zei onlangs dat het Verenigd Koninkrijk een „race naar beneden” moest voorkomen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) noemde een versoepeling van de regels voor de bankensector in oktober een slecht idee. Zonder financiële stabiliteit is ook geen welvaartsgroei mogelijk, betoogde hij.