Expo over Amsterdamse eetcultuur: van haring tot broodje kroket
In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is binnenkort de tentoonstelling ‘Amsterdam eet. Een geschiedenis in gerechten’ te zien. Bezoekers kunnen onder meer kookboeken, menukaarten en archeologische vondsten bekijken die te maken hebben met de eetcultuur in de hoofdstad van de afgelopen 750 jaar. Er zijn topstukken bij zoals het enige bekende exemplaar van het oudste kookboek van Amsterdam uit 1617 en een Portugees-Joods receptmanuscript van rond 1800.
In de tentoonstelling komt de geschiedenis van verschillende etenswaren aan bod, zoals die van haring, nasi goreng, oesterpastei, de oliebol en het broodje kroket. „Bij elk gerecht staat een kookboek uit de collectie van het Allard Pierson in de schijnwerpers, aangevuld met andere kookboeken, objecten en recepten.” Ook zijn er prenten, schilderijen, tekeningen en foto’s te zien.
Verder geven Amsterdamse chefs en experts een toelichting op eettrends, zoals seizoensgebonden eten, vegetarisme en het uitwisselen van recepten. Ook is er een presentatie over de diversiteit aan eetculturen in de stad en wordt er een groeiend tafelkleed gemaakt, waar bezoekers zelf aan kunnen bijdragen.
De tentoonstelling is te zien van 11 april tot en met 7 september 2025.