EconomieInterview

Grootste statiegeldmachine komt in Dordrecht door vraag van Vincent

Dordrecht krijgt half december de grootste machine van Nederland voor het verwerken van statiegeldblikjes. Het idee komt van raadscommissielid Vincent Laban van de ChristenUnie/SGP in Dordrecht.

28 November 2024 22:31Gewijzigd op 2 December 2024 13:43
Vincent Laban, commissielid namens CU/SGP in de gemeenteraad van Dordrecht, vroeg om een statiegeldautomaat waar je de flesjes en blikjes niet een voor een in hoeft te stoppen. beeld Dirk Hol. 
Vincent Laban, commissielid namens CU/SGP in de gemeenteraad van Dordrecht, vroeg om een statiegeldautomaat waar je de flesjes en blikjes niet een voor een in hoeft te stoppen. beeld Dirk Hol. 

Zelf verbruikt Laban niet zoveel blikjes en flesjes. „Hooguit een flesje water als ik een keer ga fietsen. Verder schenk ik vooral uit grotere flessen.”

Toen de Dordtenaar de statiegeldmaterialen wilde inleveren bij een van de supermarkten in de binnenstad, viel het hem op dat hij en andere klanten soms best wel lang moesten wachten voordat ze aan de beurt waren. „Zeker als er iemand voor je is die een hele vuilniszak vol blikjes en flesjes wil inleveren. Die moeten een voor een in de automaat worden gestopt. Soms loopt die vast of komt er een exemplaar terug dat niet geaccepteerd wordt.”

Het raadscommissielid besloot hierover bij de wethouder aan de bel te trekken tijdens het vragenhalfuurtje. „Het mooie daarvan is dat je dan direct antwoord krijgt. Als je tenminste de vraag minimaal een dag van tevoren schriftelijk hebt ingeleverd.”

Statiegeldmachine bij supermarkt PLUS in Dordrecht. beeld Dirk Hol

Labans voorstel was om een bulkapparaat aan te schaffen. Zulke machines staan al in gemeentes als Amsterdam en Beverwijk. Tot Labans blijdschap besloot wethouder Tanja de Jonge van Duurzaamheid om de grootste bulkmachine voor statiegeld van heel Nederland aan te schaffen. Half december is het zover.

De blijdschap werd wel wat getemperd toen Laban hoorde waar het apparaat moet komen: bij het afvalbrengstation van afvalverwerker HVC aan de Baanhoekweg in Dordrecht. „Dat is al gauw 3 à 4 kilometer bij de binnenstad vandaan.”

Personen die met een zak vol statiegeldmaterialen komen, zijn volgens Laban òf mensen die thuis veel blikjes en flesjes opsparen òf mensen die ze oprapen of uit vuilnisbakken halen. „Die eerste groep heeft misschien nog de beschikking over een auto om naar het afvalbrengstation te rijden. Maar voor de minderbedeelden zoals dak- en thuislozen geldt dat niet. Dus die zullen nog steeds bij de supermarkten in de binnenstad voor opstoppingen zorgen.”

Laban hoopt dat er op termijn ook een bulkapparaat in de binnenstad van Dordrecht komt. De gemeente heeft al laten weten dat dat lastig wordt, onder andere omdat zo’n automaat veel ruimte in beslag neemt. Laban: „Waar een wil is, is een weg. Desnoods moeten er maar een of twee parkeerplaatsen voor worden opgeofferd. Altijd beter dan een rij mensen voor de huidige inleverapparaten in de binnenstad.”

Dit is het vierde en laatste deel in een serie interviews met mensen die dit jaar voorkwamen in de rubriek Bizar.

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer