Diefstal regenpijpen frustreert beheerders kerk
Fijn wakker worden was het niet. Als Bas Morsink ’s ochtends op zijn telefoon kijkt, ziet de directeur van beheerstichting De Nieuwe Rentmeester allerlei berichtjes: de regenpijpen van de Koepelkerk en de Hiëronymuskerk in Veenhuizen zijn gestolen.
Tot overmaat van ramp gebeurt het niet één keer. De dieven komen in april 2024 twee keer naar de kerk om de koperen regenpijpen te stelen, blikken Morsink en collega Sanne Beishuizen terug. Beishuizen: „Ze zijn bij beide kerken één keer geweest.” Morsink: „Na de eerste keer hebben we camera’s geplaatst, voor het geval ze terugkwamen.” Dat gebeurt wel, maar de boeven blijven buiten beeld.
De schade aan de gebouwen is aanzienlijk. Van de protestantse Koepelkerk zijn vijf van de acht regenpijpen weg. Van de rooms-katholieke Hiëronymuskerk zijn alle pijpen gestolen. Het gaat in totaal om ruim 50 meter aan koper.
De boeven zijn waarschijnlijk niet al te zachtzinnig te werk gegaan, constateert Morsink. „Vermoedelijk hebben ze de buizen met een touw losgetrokken. De pijpen zaten met beugels aan de muur vast. We moesten dus ook een deel van het voegwerk herstellen en op sommige plekken de aansluiting met de riolering. In totaal bedroeg de schade tussen de 15.000 en 20.000 euro. Beide kerken zijn rijksmonumenten, dus alles wat we moesten doen, was maatwerk. Dat maakt het extra duur.”
Vanwege de monumentenstatus van de gebouwen is De Nieuwe Rentmeester verplicht andere koperen buizen terug te plaatsen. Maar de stichting doet dat liever niet, om herhaling te voorkomen. „In overleg met de burgerlijke gemeente hebben we toen besloten regenpijpen van ander materiaal te plaatsen. Het gaat om een soort aluminium, waarbij je nauwelijks verschil ziet met de koperen exemplaren.”
De vervangende buizen zijn kort voor de bouwvak geplaatst. In de tussentijd was het behelpen met houten planken en plastic buizen. Die werden tegen de kerken geplaatst om te voorkomen dat regenwater door de muur naar binnen zou druppelen. Dan zou de schade aan de gebouwen veel groter zijn geweest.
Van de buit is niets meer teruggevonden, zegt Morsink. „Als je in Nederland koper inlevert, moet je vertellen waar het vandaan komt. We zitten hier vlak bij de grens, dus de regenpijpen zijn waarschijnlijk naar het buitenland gegaan.”
Beishuizen heeft na de diefstal aangifte gedaan. „Ik weet niet of de dieven gepakt zijn, maar ik heb van de politie niets meer gehoord. Frustrerend.”
Dit is het tweede deel in een serie interviews met mensen die dit jaar voorkwamen in de rubriek Bizar.