Kamer: Budgetplafond mag geen rol spelen bij toegang palliatieve zorg
BBB, NSC, D66, CDA en SGP willen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken in hoeverre de zogeheten budgetplafonds de toegang van mensen tot de palliatieve zorg verhinderen.
De partijen deden die oproep woensdag via staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) tijdens een debat over palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Als uit het onderzoek van de NZa blijkt dat budgetplafonds de toegang inderdaad belemmeren, moeten de plafonds worden afgeschaft, zo luidt het oordeel van de partijen. Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid.
Een budgetplafond is een maximaal bedrag dat een zorgaanbieder in één jaar maximaal mag uitgeven. Het is dus mogelijk dat iemand met een zorgvraag niet geholpen kan worden door zijn of haar zorgaanbieder omdat deze zijn budget al heeft bereikt. Tegen het einde van het jaar is dat risico logischerwijs het hoogst.
Financieringsprobleem
In het debat zei Maeijer dat het niet om een „structureel probleem” gaat. Jaarlijks zijn er volgens haar één tot twee meldingen over. In die gevallen lukt het volgens haar toch om de zorg dan te leveren. Een motie van de SP om de budgetplafonds helemaal af te schaffen raadde ze dan ook af. Maeijer wil eerst in gesprek met de zorgverzekeraars en zorgaanbieders om te kijken welke oplossingen er mogelijk zijn.
Ook Maeijers directe voorganger, minister Conny Helder (Langdurige Zorg) schreef begin juni in een brief aan de Kamer dat verzekeraars en zorgaanbieders in de meeste gevallen gewoon een oplossing vinden om alsnog aan de zorgvraag te voldoen.
Maar volgens SP-Kamerlid Sarah Dobbe is de kous daarmee nog niet af. Een oplossing van een zorgverzekeraar kan volgens haar immers ook behelzen dat de zorgbehoevende patiënt wordt ondergebracht bij een andere zorgaanbieder. „Dat is voor iemand die terminaal is heel ingrijpend”, aldus het Kamerlid.
In 2021 bleek uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat slechts zeven op de tien mensen met een korte levensverwachting op de plek overlijden waar ze dat wensen. Datzelfde onderzoek wees ook uit dat mensen die niet stierven op de plaats van hun voorkeur, bijna altijd hadden aangegeven liever thuis te willen zijn tijdens hun overlijden.
Hoofdlijnenakkoord
Hoewel Maeijer de budgetplafonds liever intact laat, zei ze in het debat wel toe te willen werken naar een andere manier van bekostiging in deze sector. Palliatieve zorg moet uiteindelijk reguliere zorg worden, benadrukte ze. Die doelstelling is ook met zoveel woorden opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, en keert in een iets afgezwakte vorm terug in het regeerprogramma.
In het debat kreeg Maeijer ook nog vragen over de zelfdodingscapsule, ook wel bekend als de Sarco, naar aanleiding van het nieuws dat de Coöperatie Laatste Wil die naar Nederland wil halen. Maeijer vindt dat ronduit „onwenselijk”, zo zei ze in het debat.