Bart de Roo kocht een schilderij dat een half miljoen waard blijkt te zijn: „Wilde het in de gang hangen”
„Leuk voor in onze hal”, zei Bart de Roo tegen zijn vrouw toen hij een jaar terug voor 2700 euro een schilderij van Michiel de Ruyter op de kop had getikt. Nu het een Ferdinand Bol van zo’n 500.000 euro blijkt te zijn, laat hij dat plan maar schieten.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Dat is het motto van antiquair De Roo. Dat hij een man van zijn woord is, bleek eerder deze week. Een jaar terug koopt de handelaar op een Rotterdamse veiling een onbekend portret van Michiel de Ruyter. Zijn fascinatie voor de 17e-eeuwse zeeheld speelt daarbij een grote rol. De Ruyter heeft volgens de antiquair veel betekend voor Nederland op godsdienstig en militair gebied. „Hij was een echte calvinist.”
Bij aankoop ziet De Roo al dat het werk knap geschilderd is. „De hand, het gezicht en het uniform kwamen goed uit de verf. Dat leek me wel wat voor thuis aan de muur.” Op de achterkant van het werk treft hij verschillende etiketten aan over de herkomst van het schilderij. Daarop staan de oud-eigenaren van het schilderij vermeld, Adriaan van der Willigen en Hendrik Dyserink, oud-minister van Marine.
„Zulke klappers maak je zelden mee” - Bart de Roo, antiquair
Via een naslagwerk en een oude catalogus van het Mauritshuis krijgt de verzamelaar bevestigd dat het schilderij dat verkocht werd aan Dyserink geschilderd is door Ferdinand Bol, een van de bekendste leerlingen van Rembrandt van Rijn. Het schilderij is onderdeel van een serie portretten die Bol tussen 1667 en 1669 van de zeeheld maakte. Van de 24 die er gemaakt zouden zijn, hangt een deel in musea, zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Van een deel is niet bekend waar ze zijn.
Als De Roo doorheeft dat hij een vermist schilderij gevonden heeft, kan hij zijn oren niet geloven. „Het is mijn baan om zeldzame dingen op te sporen en door te verkopen, maar zulke klappers maak je zelden mee.” In de 25 jaar dat hij dit werk doet, maakte hij één keer eerder zo’n „speld in de hooiberg” mee. „Dat ging om een Bijbel die ik kocht bij het bekende veilinghuis Sotheby’s. Die bleek vol te staan met ingekleurde gravures van Dirk Janszoon van Santen, de Rembrandt onder de kleurders.”
Boterham
Zodra de antiquair erachter komt dat hij met het portret van De Ruyter goud in handen heeft, laat hij het werk restaureren. „Daardoor kwamen nog meer mooie details in het schilderij naar voren”, zegt De Roo. „Op de achtergrond zijn vurende schepen en een landtong zichtbaar. Grote kans dat hier de Tocht naar Chatham wordt afgebeeld. Die zeeslag vond rond 1667 plaats. Het schilderij werd in 1669 gemaakt.” Ook laat hij diverse experts het schilderij keuren. Die bevestigen dat het schilderij echt is en honderdduizenden euro’s waard is.
De Roo biedt het schilderij vanaf eind deze week aan op de Amsterdamse kunstbeurs PAN. Het werk hangt daar tussen zijn verzameling Bijbels, globes en atlassen. Het staat te koop voor 500.000 euro. Verschillende potentiële kopers hebben al aangegeven een kijkje te komen nemen. De verzamelaar hoopt zelf dat het verkocht wordt aan een museum. „Op die manier kunnen ook jongeren nog genieten van onze zeeheld.”
Getwijfeld of hij het werk niet liever zelf wilde houden, heeft hij niet. „Nee, geen moment. Dit is mijn werk. Hier verdien ik mijn boterham mee.” En de lege plek in de gang? „Daarvoor moet ik toch echt op zoek naar wat nieuws.”