Kerk & religie

De stichtelijke boeken van Bart de Roo

ZWIJNDRECHT. Aan de Van Meelstraat in Zwijndrecht is Boekhandel en Antiquariaat De Roo neergestreken. Op de begane grond van een flatgebouw zijn van drie winkels de tussenmuren weggebroken. Daar staan nu de stichtelijke boeken van De Roo.

Jan van ’t Hul
27 January 2016 19:05Gewijzigd op 16 November 2020 01:00
ZWIJNDRECHT. Bart de Roo: „Ik ben handelaar in boeken. Er gaat hier altijd wat in en er gaat weer uit.” beeld Sjaak Verboom
ZWIJNDRECHT. Bart de Roo: „Ik ben handelaar in boeken. Er gaat hier altijd wat in en er gaat weer uit.” beeld Sjaak Verboom

Alles staat vol. Helemaal links bevinden zich de tweedehands boeken en de afgeprijsde nieuwe boeken. In het midden de niet afgeprijsde nieuwe boeken. En helemaal rechts de oude banden, antiquarisch, boek na boek gesorteerd, op onderwerp of op auteursnaam.

Op een stoel tussen de kasten zit Bart de Roo (50). „Wij hebben hier geen speciale ontvangstruimte. Wat we aan ruimte hebben, is voor de boeken.”

De Roo is een zoon van de synodaal gereformeerde predikant ds. J. W. de Roo. De interesse voor theologische boeken kwam toen De Roo jr. al ruim dertig jaar was. „Voor die tijd had ik van Brakel en Comrie nog nooit gehoord. Uit geestelijke interesse ben ik de oudvaders gaan lezen, direct in de oude druk. Sommigen zeggen dat dat moeilijk is, maar als je er zin in krijgt, gaat ’t vanzelf.”

De Roo Boeken bestaat bijna 12,5 jaar. In mei 2004 huurde hij de middelste van de drie winkels aan de Van Meelstraat. Een jaar later huurde hij de winkel van de buurman erbij. In 2007 kwam er weer een winkel vrij. Toen kocht hij ze alle drie. „Ik ben meer een man van vooruitkijken dan van omzien.”

In die jaren stopten grote boekenzaken zoals Lindenberg in Rotterdam en Van den Tol in Dordrecht. „Dat was voor ons wel een forse duw in de rug.”

De crisisjaren raakten ook De Roo Boeken. De ontlezing deed daar een forse schep bovenop. In 2010 zocht hij nieuwe wegen. „Toen ben ik begonnen met veilingen van oude boeken. Dat doen we nu ieder jaar in Hardinxveld-Giessendam. Op die veilingen kunnen mensen ook thuis live meekijken en online meebieden. Daar is wereldwijd belangstelling voor.”

De boekenmarkt op internet groeit, stelt De Roo vast. „De traditionele boekwinkel zal niet verdwijnen, maar blijft alleen bestaan in combinatie met internet. In de kledingbranche zie je dat mensen in de winkel kleding bekijken en passen, maar dat ze online hun bestellingen doen. In de boekenmarkt is het anders. Mensen zoeken op internet naar de boeken die ze willen hebben, bestellen ze op onze site, maar komen ook nog steeds naar de winkel om te kopen.”

De mensen komen bij De Roo vooral voor een stichtelijk boek. „Kerkelijk komen ze overal vandaan. Hier komen mensen uit Emmeloord, van de Veluwe, uit Terneuzen. Boekliefhebbers willen toch een beetje rondkijken, neuzen, snuffelen, ruiken aan een oud boek. Er blijven altijd mensen die graag boeken lezen. Zolang de Heere doorgaat met Zijn werk, zal er gelezen blijven worden.”

Theologie is bij De Roo „heel het reformatorische gebeuren”: prekenboeken, levensbeschrijvingen, Bijbelverklaringen, studieboeken. Hij heeft niet alles op de plank staan. „Kuyper heb ik wel, maar Kuitert niet. Kuitert gooi ik bij het oud papier. Als ik ergens niet achter sta, verkoop ik het niet. Ik verkoop geen Amerikaanse romans over Bijbelse figuren en ook geen Bijbels in de Nieuwe Vertaling of de Herziene Statenvertaling. Samen met mijn vier schoonzussen, die in de winkel meehelpen, volg ik mijn eigen lijn. Als ik mijn klanten uitleg waarom ik sommige dingen niet verkoop, wordt dat begrepen en gewaardeerd.”

Maar een theologische boekwinkel moet wel breed zijn, weet De Roo. „Want Voetius zei: „De mensen moeten breed lezen, anders kunnen ze niets weerleggen.””

In december 2015 nam De Roo de complete voorraad tweedehands theologische boeken over van het Theologisch Antiquariaat Wever Van Wijnen uit Franeker. „Ik ben nu eenmaal handelaar in boeken. Er gaat hier altijd wat in en er gaat weer wat uit.”

De Roo koopt regelmatig bibliotheken op van predikanten die met emeritaat gaan. „En wat treurig genoeg ook nogal eens gebeurt, is dat ouders bellen en zeggen: „De Roo, mijn dochter heeft de kerk verlaten en wil geen goede boeken meer lezen. Wilt u haar boekenkastje kopen?”

Aan de overkant van de Van Meelstraat heeft De Roo een rijtje garageboxen gehuurd. Voor de opslag en voor de koopjes van 1 of 2 euro. „Ik kom ruimte tekort, maar het is nu niet de juiste tijd om grote stappen te zetten.”


serie 
Theologische 
antiquariaten

Dit is het tweede deel van een serie over theologische antiquariaten. Vandaag: Boekhandel en Antiquariaat De Roo. Volgende week woensdag deel 3.


De Roo Boeken

2004 – Opening eerste winkel aan de Van Meelstraat.

2005 – Uitbreiding van het winkelpand.

2007 – Opnieuw uitbreiding van het winkelpand.

2010 – Eerste boekenveiling in Hardinxveld-Giessendam.

2015 – Overname boeken van Theologisch Antiquariaat Wever en Van Wijnen.

Gespecialiseerd in: reformatorische, theologische, kinder- en leesboeken, oude boeken en Bijbels van vóór 1800.

Het bedrijf wordt gerund door Bart de Roo, vier schoonzussen en de echtgenote van De Roo met drie zoons voor hand- en spandiensten.

www.derooboeken.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer