Economie

Datingfraude eist steeds meer slachtoffers: ‘praat erover’

Beleggingsfraude via datingapps, ook wel bekend als ‘pig butchering’, eist steeds meer slachtoffers. Gemiddeld genomen verliezen zij ruim 25.000 euro, in sommige gevallen zelfs een paar ton, meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag. De branchevereniging roept samen met Slachtofferhulp Nederland en de politie gedupeerden op om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

ANP
21 November 2024 07:43Gewijzigd op 21 November 2024 07:54

Het aantal mensen dat melding maakt van datingfraude stijgt al enige tijd. Het aantal meldingen bij de Fraudehelpdesk steeg van 108 in 2022 naar 130 in 2023. Dit jaar zijn er al ruim 160 meldingen binnengekomen. De NVB, Slachtofferhulp Nederland en de politie schatten dat het werkelijke aantal gedupeerden vermoedelijk vele malen hoger ligt.

Datingfraude wordt veroorzaakt door criminelen die zich op datingapps en -sites voordoen als succesvolle investeerders. Op deze kanalen bouwen zij een vertrouwensband met iemand op, totdat mensen bereid zijn om grote bedragen te investeren in beleggingen, zoals crypto. Volgens de NVB, Slachtofferhulp Nederland en de politie zitten er vaak grote buitenlandse criminele organisaties achter deze vorm van oplichting.

Er heerst volgens de instanties veel schaamte bij de slachtoffers. Niet alleen door de financiële schade die zij lijden, maar ook omdat zij zijn gevallen voor de charmes van een oplichter. Schaamte is volgens de NVB, Slachtofferhulp Nederland en de politie echter niet nodig, omdat het hier om een „professionele en manipulatieve manier van oplichting” gaat.

De organisaties stellen dat het doorbreken van het stilzwijgen niet alleen helpt bij het verwerkingsproces, maar ook om nieuwe slachtoffers te voorkomen en bij het opsporen van fraudeurs. „Gevoelens van schuld en schaamte zijn menselijk, maar toch is het raadzaam om hier niet alleen mee rond te blijven lopen”, zegt Rebecca Smits van Slachtofferhulp Nederland. „Het kan ervoor zorgen dat je anderen niet meer vertrouwt en zelfs leiden tot depressies. Je hoeft het niet alleen te doen, ondersteuning helpt je echt verder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer