Tientallen partijen uit de Friese politiek hebben een manifest gestuurd naar de Tweede Kamer en minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Ze roepen daarin op om van Friesland „geen mijnbouwparadijs” te maken. Het manifest is ondertekend door bijna negentig fracties uit Provinciale Staten, het Wetterskip Fryslân en de achttien Friese gemeenten.
„We hebben geprobeerd een zo breed mogelijke coalitie hierachter te krijgen, met partijen van links tot rechts”, zegt BBB-Statenlid Harm Wiegersma. „We willen hiermee een duidelijk signaal afgeven tegen mijnbouwactiviteiten onder Fryslân.” De BBB heeft samen met de GroenLinks-fractie het initiatief genomen voor het paginagrote manifest, dat zowel in het Nederlands als in het Fries is opgesteld. Volgens de partijen wordt in Friesland op meer dan veertig boorlocaties gas en zout uit de grond gewonnen. Dat leidt onder meer tot bodemdaling.
„Natuurlijk snappen we dat energie en zout nodig zijn. We snappen dat buitenlandse bedrijven een rol kunnen spelen in onze economie en onze welvaart. Maar niet tegen elke prijs en niet zonder ons”, staat in het manifest. „Onze oproep aan Den Haag is duidelijk: wij willen niet meer mijnbouw onder de Friese bodem. Besef dat de opbrengsten tijdelijk zijn, maar de gevolgen permanent.”
Minister Hermans moet voor 1 januari beslissen of de NAM vanuit het Friese plaatsje Ternaard naar gas mag boren onder de Waddenzee. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaf eerder dit jaar een negatief advies. Nieuwe gaswinning onder de Waddenzee is niet mogelijk zonder de natuur in het gebied meer in gevaar te brengen dan het huidige beleid toelaat, zei inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van SodM deze week in de Tweede Kamer.